Den "stängda" gränsen mellan Norge och Sverige ställer till en del trubbel, främst på det personliga planet med relationer.
Men det kan också leda till sänkta skatter på norska varor som är populära vid shoppingresor i Sverige.
Terje Sundby är nyhetsredaktör på tidningen Glåmdalen i Kongsvinger och han säger att det norska folket ser det nygamla läget på två sätt.
– Många ser det som orimligt att det inte är karantänfria resor längre och skakar lite på huvet, i och med att det är lågt smittotryck på båda sidorna av gränsen. Medan andra ser det som en nödvändighet för att hålla borta smittan, säger han och funderar på hur länderna skulle kunna upprätthålla samarbeten som tull och polis.
Norska beskedet: Värmland är åter en röd zonDet finns också en förtvivlan hos många som bor nära gränsen. Det är inte den uteblivna handeln som stör, utan problemet med att åka och besöka nära och kära.
– Det ligger på det personliga planet, därefter kommer handeln, säger Terje Sundby.
I samband med att Norge införde karantän efter besök i Sverige sköt omsättningarna i de norska matbutikerna i höjden. Likaså i motsvarigheten till Systembolaget, Vinmonopolet.
– Men de föll direkt när gränsen öppnade. Och jag tror att det kommer bli en politisk fråga och diskussion kring de höga statliga avgifterna. Det pratas om ett handelsläckage som måste täppas till, för det försvinner många kronor och ören över gränsen till Sverige.
Gränshandlaren ser inte beslutet som långvarigt: "Än så länge surar vi inte för mycket"Tror du att det kommer bli någon ändring?
– Det är svårt att säga. Det beror på hur länge gränsen håller stängt i förhållande till hur snabbt man kan föra en diskussion.
Den norska regeringen var tydlig med att norrmän inte ska åka och bunkra de sista dagrarna innan lördag, kommer man lyda det?
– Jag tror att norrmännen är lojala mot de råd som ges. Det är tack vare det som man lyckats ha låga tal genom hela den här perioden, säger Terje Sundby.
Vid regeringens presskonferens sas att det skulle sättas upp teststationer längs med gränsen, där inresande ska få möjlighet att testa sig. Hälsominister Bent Høie kunde inte säga om det skulle bli en sådan vid den värmländska gränsen, men:
– Eidskog kommune har haft möte med Det norske Helsedirektoratet om detta, men det är osäkert var den ska ligga och hur den ska bemannas, säger Terje Sundby.
– Det som är klart är att den betalas av staten.
Landshövdingen befarar försämrade relationer till Norge