Hoppa till huvudinnehållet

Kollektivtrafiken otillräcklig – resenärer riskerar nekas plats

Publicerad:
Region Värmlands totalt 220 bussar räcker inte till för att transportera alla resenärer i morgonrusningen när Coronapandemin kräver ett ökat avstånd mellan passagerarna.
Region Värmlands totalt 220 bussar räcker inte till för att transportera alla resenärer i morgonrusningen när Coronapandemin kräver ett ökat avstånd mellan passagerarna. Foto: Region Värmland

Det väntar tuffa tider i kollektivtrafiken.

I höst är det inte säkert att alla resenärer får plats på regionens tåg och bussar.

Samtidigt kan vissa turer i glesbygden försvinna helt.

När skolorna börjar och semestrarna är över flockas människor i vanliga fall på bussar och tåg för att ta sig till jobb och skola.

Men i år är det stor risk att många resenärer kommer nekas plats.

Anledningen är det coronaanpassade avstånd som krävs inom kollektivtrafiken, och i morgonrusningen klarar inte regionens totalt 220 bussar och 14 tåg att möta den efterfrågan som finns.

– Det kommer tyvärr inte att räcka. Vi undersöker om vi kan få tag på fler fordon, men det gör alla andra regioner också, säger Markus Bergman, trafikchef för busstrafik i region Värmland.

Markus Bergman, trafikchef, Jesper Johansson, MP, ordförande kollektivtrafiken ochMattias Bergh, tf trafikdirektör.
Markus Bergman, trafikchef, Jesper Johansson, MP, ordförande kollektivtrafiken ochMattias Bergh, tf trafikdirektör. Foto: Tommy Andersson

"Servicetrafik en lösning"

Regionen överväger nu att dra in vissa turer i glest befolkade områden i framför allt norra Värmland samt på Hammarö för att i stället sätta in de bussarna på mer högtrafikerade linjer.

– Vi tittar på om servicetrafiken kan vara en lösning i glesbygden, säger Jesper Johansson, MP, ordförande för kollektivtrafiknämnden.

Särskilda kundvärdar ska hjälpa passagerare att hålla avstånd och regionen uppmanar även de resenärer som kan att undvika de mest trafikerade timmarna mellan sju och åtta på morgonen - antingen genom att resa tidigare eller senare, alternativt inte resa kollektivt alls.

Ogjort klimatarbete

Råden går tvärs emot de senaste årens arbete med att öka kollektivresandet för ett mer hållbart och klimatanpassat liv.

Innebär det att allt det arbetet är ogjort?

– Det hoppas vi naturligtvis inte. Som rekommendationen är nu för att lösa smittspridningen är bilismen en räddningsplanka för många, men det är inte den hållbara lösningen för samhället, säger Jesper Johansson.

LIVE-TV: Presskonferens om kollektivtrafiken i höst

Artikeltaggar

CoronavirusetKollektivtrafikMarkus BergmanPolitikVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.