Demokratins fader i Taiwan död

Signerat
PUBLICERAD:
President Lee Teng-hui avfärdade 1997 tanken på "ett land, två system".
Foto: Eddie Shih/AP
Den 30 juli avled den 97 år gamla Lee Teng-hui. Det var mannen som framgångsrikt tog Taiwan från diktatur till demokrati.

I dag är Taiwan en välmående och fri demokrati, och det hade landet inte varit utan Lee Teng-hui. Han är dock inte särskilt känd utomlands, vilket mycket beror på Taiwans diplomatiska isolering. Kina gör ju anspråk på landet, som länge styrdes av nationalistpartiet KMT, som fick fly från fastlandet när Maos kommunister segrade i inbördeskriget.

År 1988 dog Chiang Ching-kou, som var son till den gamle diktatorn och KMT-ledaren Chiang Kai-shek, och Lee hade redan utsetts till efterträdare. Men han gick sin egen väg. Lee var infödd taiwanes till skillnad från de flesta inom den styrande eliten, och drev tidigt en linje om att mer odla en särskild taiwanesisk identitet. Detta oroande både KMT och Fastlandskina, som ju såg Taiwan som en del av ett Kina.

Efter att han formellt utsetts till president av nationalförsamlingen 1990 satte han sig genast ned och samtalade med de som protesterade för frihet och demokrati. Han utlovade och genomförde sedan fria val och andra reformer, och blev enormt populär med sin ödmjuka men ändå fasta framtoning. Det första fria presidentvalet 1996 vann han lätt och kunde fortsätta landets omvandling.

Allt mer stod det klart att Taiwan gick från att se sig som en del av Kina till att vara sin egen. Införandet av demokrati upprörde också kommunistregimen på fastlandet, då det blev ännu en sak som separerade de två länderna. Kina skramlade med sina vapen vid valet 1996, och sköt robotar i det smala Taiwansundet, men det stärkte snarare Lees ställning.

Vid presidentvalet år 2000 skedde också det första maktskiftet, då oppositionspartiet DPP:s Chen Shui-bian efterträdde Lee. Sedan dess har det skett ytterligare två maktskiften, och i dag heter presidenten Tsai Ing-wen och hon var mycket god vän med Lee ända fram till hans död. Efter hans död hyllas han över hela Taiwan och han borde få ett stort erkännande också internationellt.

Henrik L Barvå

Politisk redaktör

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.