Hoppa till huvudinnehållet

Avslöjar: Så många inom vården i Värmland har antikroppar

Publicerad:
Antikroppstester för hälso- och sjukvårdspersonal i Värmland har pågått sedan juni månad. Arkivbild.
Antikroppstester för hälso- och sjukvårdspersonal i Värmland har pågått sedan juni månad. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Över 5 000 personer som jobbar med patientnära vård i Värmland har testats för antikroppar under sommaren.

Endast sex procent av proven har varit positiva.

– Det var rätt förväntat, säger Thomas Ahlqvist, överläkare på klinisk mikrobiologi i Karlstad.

Testerna tas genom blodprovtagning i armen och analyseras sedan på klinisk mikrobiologiska laboratoriet på Centralsjukhuset i Karlstad, CSK.

– Just nu så ser det ut så att 323 test (6 procent) har påvisat antikroppar och att 4 851 (93 procent) inte gjort det, säger Mats Andersson, kommunikatör på Region Värmland.

Totalt har 5192 test analyserats för antikroppar inom hälso- och sjukvården i Värmland varav 18 test har klassificerats som gränsvärde mellan att vara positiva eller negativa.

– Sannerligen har betydligt fler än sex procent haft infektionen ändå, eftersom inte alla utvecklar antikroppar, säger Thomas Ahlqvist.

Enligt honom var resultatet förväntat.

– Det är ganska vanligt att man inte utvecklar antikroppar om man är ung och frisk och har väldigt lite symptom, säger han.

Testas enligt schema

Provtagningen sker i schemalagda etapper och samtliga verksamheter inom hälso- och sjukvården i Värmland ska ha fått erbjudandet fram till och med vecka 40, enligt Mats Andersson. Inom de flesta verksamheter som Region Värmland planerar att testa har personalen därmed ännu inte fått erbjudandet.

– Jag tror att intresset är ganska stort men många av vårdpersonalen är ju på semester just nu. Så alla är absolut inte testade, säger Thomas Ahlqvist.

Kritisk mot provtagningen

Enligt Thomas Ahlqvist är det svårt att förstå politikens beslut om antikroppstestning.

– Det är ju inte vården som tycker att man ska ha antikroppstester. På det personliga planet känns det såklart skönt att veta att man har en viss immunitet men frågan är hur mycket detta test hjälper. Vi kan ju ändå inte arbeta annorlunda då man ska fortsätta att följa restriktionerna på samma sätt och när testet går ut efter sex månader måste man testa sig igen.

När dessa laboratoriebaserade antikroppstester blir tillgängliga för allmänheten i Värmland är ännu oklart.

Fotnot: Det finns två huvudtyper av tester. Den ena är snabbtester av blod genom stick i fingret, den andra är laboratoriebaserade tester där blodprov tas från venen i armvecket.

Läs mer om coronaviruset:

Nya scenarier – så länge kan vi få leva med coronaviruset i VärmlandInifrån viruskriget på CSK-intensiven: "Det går ofta väldigt snabbt"Tio värmlänningar: Vi har haft covid-19 – och så sjuka blev viDe utgör majoriteten av länets dödsfall i covid-19: "Vi förstår inte varför"Här bodde de som dött i pandemin – en kommun sticker ut rejältTårar och ilska när personalen rasar mot Region Värmland: "Ett pinsamt hån"Ulf, 54, kämpade på iva – patienter dog i corona bredvid honomStatistik: Så många bekräftade coronafall har Värmland

Artikeltaggar

Centralsjukhuset i KarlstadCoronavirusetHemtjänstRegion VärmlandSjukvårdVård och omsorgVårdboendeVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.