Hoppa till huvudinnehållet

Replik: M och KD bedriver ohederlig omskrivning av historien

Publicerad:
Det var först med Stefan Löfven som statsminister och Peter Hultqvist som försvarsminister, som försvaret åter gavs de medel och den uppmärksamhet det förtjänar, skriver Lars Mejern Larsson och Niklas Karlsson.
Det var först med Stefan Löfven som statsminister och Peter Hultqvist som försvarsminister, som försvaret åter gavs de medel och den uppmärksamhet det förtjänar, skriver Lars Mejern Larsson och Niklas Karlsson. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Den återuppbyggnad som vi socialdemokrater med kraft bedrivit alltsedan 2014 bygger på totalförsvarstanken där ett starkt civilförsvar är en förutsättning för att det militära dito ska fungera, skriver Lars Mejern Larsson och Niklas Karlsson.

Svar till Pål Jonson, Marléne Lund Kopparklint och Kjell-Arne Ottosson (NWT 4/8).

När Ryssland invaderade Georgien 2008 reagerade inte den moderata försvarsministern. Tvärtom. Redan året efter, 2009, avskaffade regeringen den allmänna värnplikten med tre rösters övervikt i riksdagen. Samma moderatledda regerings statsminister Reinfeldt kallade i januari 2013 försvarsmakten för ett ”särintresse”. Ett helt unikt uttalande som vi måste förutsätta speglade hur den gamla regeringen såg på försvaret och dess anställda.

Sanningen är den att det var först när den socialdemokratiskt ledda regeringen tillträdde 2014 som försvarsmakten inte längre betraktades som ett särintresse. Det var först med Stefan Löfven som statsminister och Peter Hultqvist som försvarsminister, som försvaret åter gavs de medel och den uppmärksamhet det förtjänar.

Den återuppbyggnad som vi socialdemokrater med kraft bedrivit alltsedan 2014 bygger på totalförsvarstanken där ett starkt civilförsvar är en förutsättning för att det militära dito ska fungera. Den pågående pandemin ger detta vägval rätt. Ett starkt civilförsvar är grunden för samhällets motståndskraft när krisen drabbar vårt land och våra invånare.

Så skriver du en debattartikel

Den M/KD-budget som vann riksdagens stöd 2018 med stöd av Sverigedemokraterna gav enbart pengar till det militära försvaret. Det var först när Socialdemokraterna gjort en uppgörelse med Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna som även de civila delarna fick ekonomiskt tillskott på 4,2 miljarder kronor.

Genom en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna fortsätter nu anslagen till det militära försvaret att öka med 25 miljarder kronor under perioden 2021-2025. Detta innebär en ökning av anslagsnivåerna med 40 procent och är den största satsningen på det militära försvaret sedan 1950-talet.

Den omskrivning av historien som Moderaterna och Kristdemokraterna bedriver är direkt ohederlig. Att ha olika uppfattningar om hur politiken ska bedrivas är demokratins grund. Men man ska hålla sig till sanningen. Att förvränga historien för att vinna billiga poänger är respektlöst och ansvarslöst. Svenska medborgare har rätt att kräva mer av sina folkvalda.

Vi socialdemokrater eftersträvar alltid bred parlamentarisk enighet i försvars- och säkerhetspolitiken för att det är det bästa för vårt land och försvarets anställda. Vi socialdemokrater kommer att fortsätta ta ansvar för försvaret. Dörren står nu som alltid öppen för partier och riksdagsledamöter som på ett seriöst sätt vill vara med och ta ansvar för Sverige, vår befolkning och vårt land.

Lars Mejern Larsson (S)

Riksdagsledamot, Karlstad

Niklas Karlsson (S)

Ordförande, försvarsberedningen och vice ordförande försvarsutskottet

Artikeltaggar

CenterpartietCivila försvaretDebattFörsvaretFörsvarsberedningenFörsvarsmaktenFredrik ReinfeldtKristdemokraternaLars Mejern LarssonLiberalernaMiljöpartietModeraternaSocialdemokraterna