• onsdag
  2 dec
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  3 dec
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  4 dec
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   2.9 mm
 • lördag
  5 dec
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

"Opolitiskt" centerråd

Ledare
PUBLICERAD:
Kristina Lundberg efterträder Gunilla Ingemyr.
Foto: Lars Swanö

I förra veckan kom det överraskande beskedet att Centerns kommunalråd i Sunne kommun Gunilla Ingemyr slutar, och skall ersättas med den hittills opolitiske kultur- och näringschefen Kristina Lundberg. I stort sett alla togs på sängen. Valet är tänkt att ske på fullmäktige om mindre än en månad.

Det är onekligen förvånande att Centern väljer en utomstående att ta över. Sunne är ju traditionellt ett starkt centerfäste och är med sina 27 procent största parti. Ändå lyckades de inte med att hitta en efterträdare som varit verksam i det egna partiet. Månne ett underbetyg på hur illa man lyckats med att rekrytera partiaktiva, men det kan också vara allmänt förekommande i alla partier.

Sedan är två kommunalråd lite mycket för en kommun som Sunne, vilket oppositionsföreträdare också påpekar. Det borde räcka med ett – Tobias Eriksson (S) – även om han inte direkt varit särskilt framstående. Men det är en konsekvens av hur makten fördelats i kommunen.

Visst är det generellt bra med politiker som inte bara är just politiker, men i det här fallet går Lundberg från en post som kommunal chefstjänsteman till en post som kommunstyrelsens ordförande. Sammanblandningen och gränsdragningen blir oklar. En olycklig utveckling.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.