Hoppa till huvudinnehållet

Norske ministern till NWT: "Är upp till värmlänningarna"

Publicerad:
Norges Hälso- och omsorgsminister Bent Høie säger att den norska regeringen avråder från resor till Värmland de kommande dagarna, även det är först på lördag som regionen blir röd.
Norges Hälso- och omsorgsminister Bent Høie säger att den norska regeringen avråder från resor till Värmland de kommande dagarna, även det är först på lördag som regionen blir röd. Foto: Lise Åserud

Nu väntar snart åter karantän för norrmän som besöker Värmland, då smittoläget här är alldeles för högt.

– Jag önskar att vi kan öppna alla regioner så att man kan resa så mycket man vill, säger Norges hälsominister Bent Høie.

Den 25 juli öppnades gränsen för fri trafik in i Värmland från Norge. Vid midnatt till lördag är det "som förr" på obestämd tid.

– Vi går efter smittotalen och gör utvärderingar var fjortonde dag, för att se om vi kan öppna igen. Så det är smittoutvecklingen hos er som avgör hur länge Värmland kommer att vara en röd zon, säger norske hälsoministern Bent Høie till NWT.

Norska beskedet: Värmland är åter en röd zon

Beskedet kom på en extrainsatt presskonferens där flera länder och regioner gick från grönt till rött. Den stora nyheten var att nu är inget land grönt, utan antingen gult eller rött.

– Det stämmer. Situationerna i flera länder och regioner har utvecklat sig snabbt, samtidigt som vi har en vansklig situation i Norge, därför använder vi den gula färgen för att få folk att stanna upp. Vi vill att man avstår alla onödiga resor.

Hoppas på lydnad

Den norska regeringen vill därför inte att norrmän åker och hamstrar i Sverige innan lördag.

– Risken att bli smittad i Systembolagskön är inte värt det, sa hälsoministern på presskonferensen.

Kommer medborgarna att lyda?

– Jag hoppas det, man lydde rådet att inte göra onödiga inrikesresor när vi bad om det så jag tror man gör det nu också.

När gränsen öppnandes så vallfärdade norrmännen över gränsen, blev ni förvånade? Missbrukade norrmännen "friheten" de hade fått tillbaka?

– Nej, vi förväntade oss att de skulle använda den. Det är många som lever sina liv över gränsen i den regionen så det var ingen överraskning. Nu kan det ändra sig, men jag önskar såklart att vi kan öppna alla regioner så att man kan resa så mycket man vill, säger Bent Høie.

Det här med att gränser öppnas och stängs om vartannat, är det bra för relationerna mellan länder?

– Alternativet är att det är stängt permanent, men det önskar ingen. Norden ska vara en öppen region, även under en pandemi, därför måste vi gå på regionnivå för att Norden ska kunna vara öppet.

I den här regionen är det många som har familjemedlemmar på andra sidan gränsen, kommer det att bli möjligt att göra besök?

– När Värmland blir rött från och med lördag så är det karantän som väntar. Så det blir inte lätt att göra ett besök. Skulle regionen bli gul så ska man ändå undvika icke nödvändiga resor. Men ibland kan ett besök vara nödvändigt, säger Bent Høie.

"Följ råden"

Norge kommer att upprätta teststationer längs med gränsen, men hur det är just kring Värmland kan inte Bent Høie svara på i nuläget.

Ottosson: Norska beskedet "oberäknelig jojopolitik"

Häromdagen berättade kommunöverläkaren i Indre Østfold att utbrottet där kunde, i viss mån, härledas till Värmlandsresor. Bent Høie säger att inte kan gå in på den smittokedjan, men säger också att det finns smittoutbrott som kan härledas till resor till gröna zoner.

Har du något att säga till värmlänningarna?

– Jag hoppas att de följer de svenska myndigheternas råd och kan få smittan under kontroll. Det är det som det hänger på.

Har vi ett öppet Norden innan jul?

– Det hänger helt på smittosituationen. Vi var nära att ha ett öppet Norden i sommar och jag hoppas att vi ska komma dit igen.

Landshövdingen befarar försämrade relationer till Norge

Artikeltaggar

CoronavirusetGränshandelInrikes/utrikesNorgeNyheterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.