Hoppa till huvudinnehållet

Kommunalrådet i Eda: "Känns lite orättvist"

Publicerad:
"Det känns lite orättvist", säger Edas kommunalråd Johanna Söderberg (C).
"Det känns lite orättvist", säger Edas kommunalråd Johanna Söderberg (C). Foto: Denny Jansson

Norge har beslutat att åter rödlista Värmland. Beslutet gäller från den 15 augusti.

– Det känns lite orättvist, säger Edas kommunalråd Johanna Söderberg (C).

För några veckor sedan öppnade Norges gräns mot Värmland, men den senaste tiden har antalet coronasmittade ökat, både i Värmland och Norge.

På en presskonferens under onsdagseftermiddagen meddelade Norges regering att Värmland åter rödlistas och att det blir tio dagars karantän för de norrmän som besöker länet.

– Jag hade önskat att de inte skulle ta det här beslutet, men det gjorde de, säger Johanna Söderberg (C), kommunalråd i Eda, och fortsätter:

– Det blir väldigt besvärligt för de butiker som har öppnat upp och plockat tillbaka folk.

Söderberg konstaterar att det är Norge som beslutar om vilka regler som gäller dem själva.

– Det är inget som vi kan gör något åt.

Vad innebär det här beslutet för Eda kommun?

– Det innebär att vi hamnar i samma situation som förut, att många har det besvärligt och inte vet hur framtiden ser ut.

"Jag har svårt att tro att norrmännens smitta kommer från lokalbefolkningen i Charlottenberg som har väldigt lite smitta", säger Johanna Söderberg (C).
"Jag har svårt att tro att norrmännens smitta kommer från lokalbefolkningen i Charlottenberg som har väldigt lite smitta", säger Johanna Söderberg (C). Foto: Kerstin Herö

De nya reglerna börjar gälla från och med midnatt till lördag, men det är än så länge oklart hur länge de nya reglerna ska gälla.

– De kan inte öppna två veckor, stänga efter två veckor och öppna igen efter två veckor. Så kan det inte gå till, säger Söderberg.

Smittspridningen har varit låg i Eda kommun med få personer som har konstaterats coronasmittade.

– Det känns lite orättvist, i våra trakter har vi väldigt lite smitta. De räknar Värmland som en region. Jag har svårt att tro att norrmännens smitta kommer från lokalbefolkningen i Charlottenberg som har väldigt lite smitta.

Artikeltaggar

CoronavirusetEda kommunJohanna SöderbergPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.