Hoppa till huvudinnehållet

Han har kört landshövdingar i 23 år

Publicerad:
Åke Andersson har många minnen från tiden som chaufför. När han gick i pension 2008 blev han omskriven.
Åke Andersson har många minnen från tiden som chaufför. När han gick i pension 2008 blev han omskriven. Foto: Marianne Eriksson

Torsdagen den 13 augusti berättar journalisterna Anders Ajaxson och Staffan Svanqvist om länets landshövdingar från 1779 fram till idag.

En som känt flera av dem är Åke Andersson som har kört landshövdingar under 23 år. Han kommer att finnas på plats i publiken på Erlandergården i Ransäter.

Själv har han inga planer på att ställa sig upp och berätta några anekdoter från sin tid vid residenset.

– Nej, jag är ingen talare. Den bästa talaren jag har kört är Ingemar Eliasson. Och det märkets när han kom in på hovet, att kungen började hålla bättre tal.

Åke Anderssons väg till jobbet som landshövdingarnas privatchaufför började två år efter att han och familjen flyttat till Karlstad från Grängesberg 1983.

Där hade han haft taxirörelse i elva år och när han fick syn på en jobbannons i tidningen blev han intresserad. I början av 1985 tog han på sig chaufförsuniformen för första gången.

– Den hade jag bara under Norlings tid, sen blev det kostym, säger han på klingande dalmål.

Vilka landshövdingar har du arbetat för?

– Jag har kört Bengt Norling, Ingemar Eliasson, Kerstin Wallin, Eva Eriksson och länsrådet Björn Sandborgh som var tillförordnad under nästan ett år, berättar han.

Alla kom de till Värmland med olika personligheter och erfarenheter.

– Så det gällde för dem att anpassa sig till mig! skojar han.

När Åke inte rattade bilen hade han hand om vaktmästeriet på länsstyrelsen och sedan även på residenset. Han tog även emot i dörren under middagar.

– Residenset byggdes om på 1990-talet. Då var jag en mellanhand mellan Statens fastighetsverk och Ingemar Eliasson eftersom han inte hade tid att sitta på alla sammanträden.

Vad har varit det mest spännande med jobbet?

– Det var nog säkerhetsutbildningen man fick i och med att man körde ministrar och kungen.

– Under Norlings tid hade vi ambassadörer på besök från hela världen. Englands ambassadör blev hotad, men det tyckte inte hans israeliska kollega var någonting. "Sånt där råkar jag ut för varje dag", sade han.

Har du varit på residenset efter att du slutat?

– Ibland har jag hälsat på min gamla arbetskamrat Gunn Stavvik, tidigare husfru som också var chaufför. Men jag var faktiskt där i tisdags när Anders Ajaxon och Staffan Svanqvist ville ta bilder av tavlorna på landshövdingarna som hänger där.

Fotnot: Våra landshövdingar 1779-2020 – en tidsresa under 241 år är en av årets fyra programkvällar på Erlandergården i Ransäter. På grund av corona är platserna begränsade och förbokning krävs.

Artikeltaggar

Eva ErikssonFamiljIngemar EliassonKarlstadLänsresidensetLänsstyrelsenRansäter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.