• idag
  20 sep
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  21 sep
  18°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  22 sep
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  23 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  24 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Håll gränsen öppen

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Norrmän köar utanför Systembolaget i Årjäng.
Foto: Denny Jansson
Man kan fråga sig vad Norge sysslar med nu när mycket tyder på att gränsen till Värmland ånyo kommer att stängas. Det var för bara drygt två veckor sedan som den kunde öppnas igen, till glädje för såväl gränshandeln som alla de som har vänner och släktingar på båda sidor om gränsen.

Under måndagskvällen kom en rekommendation från det norska Folkehelseinstituttet till den norska regeringen om att stänga gränsen igen för ett antal svenska län, bland annat Värmland, sedan smittspridningen ökat något. Kommunöverläkaren Jan Børre Johansen i kommunen Indre Østfold, där man sett en markant uppgång av smittade, skyller på de shoppingresor som norrmän gjort till bland annat Årjäng och Töcksfors.

Det är väl magstarkt av dem att peka ut Värmland som någon sorts smitthärd. Mer sannolikt är det att det är norrmän som smittat norrmän när de varit och trängts med varandra för att hitta billig mat och alkohol på den svenska sidan om gränsen.

Smittspridningen i Sverige är i det stora hela i avtagande (hittills i alla fall, vi får se hur det blir efter semestrarna). Men många länder som har haft hårdare restriktioner och nedstängningar än Sverige ser nu en ökning, i vissa fall markant, när de öppnar upp igen. Detta är inte så förvånande egentligen, då immuniteten i dessa länder torde vara tämligen begränsad. Och viruset har inte försvunnit.

Norge hade sannolikt haft sin smittspridning även utan shoppingresorna till Sverige. Att ett 20-tal nya smittfall per 100 000 värmlänningar (vilka mestadels kan härröras från resor till västkusten) skulle ha fått sådan betydelse för hur det ser ut i Norge verkar inte så troligt.

Den här norska fyrkantigheten och ryckigheten är inte bara olycklig utan rent av skadlig för såväl människor som företag. Vem vet vad som kan komma att gälla när man går fram och tillbaka? Norge verkar inte veta vad de gör utan famlar hit och dit i blindo. Om grannsämjan försämras ytterligare.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.