Hoppa till huvudinnehållet

Gränshandlaren ser inte beslutet som långvarigt: "Än så länge surar vi inte för mycket"

Publicerad:
För Torbjörn Swartz, vd Gränsköp Värmland, kom gränsbeskedet inte som en chock.
För Torbjörn Swartz, vd Gränsköp Värmland, kom gränsbeskedet inte som en chock. Foto: Helena Karlsson

Under onsdagen kom beskedet: Norge rödlistar Värmland från och med natten mot lördag.

Beslutet riskerar att slå hårt mot gränshandeln ännu en gång, men Torbjörn Swartz, vd för Gränsköp Värmland som driver Maximat-butikerna, spår att gränsen snart borde kunna vara öppen som vanligt igen.

Efter att ha följt rapporteringen om det ökade antalet bekräftade coronafall den senaste veckan var gränsbeskedet väntat, menar Torbjörn Swartz.

– Vi drog lite i bromsen redan i början av veckan. Men visst, nu är det överstiget, och nu står vi där igen. Från och med lördag morgon tappar vi 95 procent av vårt underlag i våra två butiker i Töcksfors och Charlottenberg. Det är inte hållbart, säger han.

Efter att gränsen öppnade den 24 juli kom de norska kunderna tillbaka till de två butikerna som hade fyllts upp med nya varor.

– Vi har haft jättebra handel under den tiden som gränsen har varit öppen, vi har fått lite framtidstro bland personalen och är glada igen. Och så kommer det här igen, säger Torbjörn Swartz.

Tror på snabb öppning

Nu kommer personalen att korttidspermitteras ännu en gång.

– Blir det här långtgående så kan det ju så klart bli tal om varsel också. Men som jag ser det, helt ärligt, hade vi klarat av det här om det inte hade varit för ungdomarna i både Norge och Sverige som åkte ner och festade de sista veckorna på semestern och blev smittade, säger vd:n och fortsätter:

– Men har vi tur så har vi kanske sett den värsta puckeln av det nu. Får vi två rena veckor, då kanske vi kan öppna den tredje veckan igen. Än så länge surar vi inte för mycket, för jag ser inte framför mig att gränsen är stängd i tre, fyra månader den här gången.

Norske ministern: "Är upp till värmlänningarna"

Artikeltaggar

GränshandelNyheterTorbjörn SwartzVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.