Hoppa till huvudinnehållet

Musikeleven tillbaka – som musiklärare

Publicerad:
Johan Lundborg är tillbaka där han började, nämligen på Musikskolan där han började som elev i trean och nu återkommer till som musikpedagog i bleckblåsinstrument.
Johan Lundborg är tillbaka där han började, nämligen på Musikskolan där han började som elev i trean och nu återkommer till som musikpedagog i bleckblåsinstrument. Foto: Claes Österman

Johan Lundborg, 23 år, började i Musikskolan i Säffle när han gick i trean och har spelat musik sedan dess. Nu kommer han tillbaka till Kulturskolan - som lärare i bleckblåsinstrument.

– Det ska bli jätteroligt. Jag har ju mina rötter i Musikskolan och det ska bli roligt att komma tillbaka i höst när det är så mycket roligt på gång, säger han.

Lena Ingels är chef för kommunala Kulturskolan i Medborgarhuset och hon är glad att det är just Johan som blir ny pedagog för bleckblåseleverna.

– Det är ju så roligt att en före detta elev kommer tillbaka som lärare. Johan brinner för bleckblås och är dessutom en mycket inspirerande person som fokuserar på det här med spelglädje, gemenskap och musikalisk energi, säger hon.

Började i årskurs tre

Johan är uppvuxen med det som förr hette Musikskolan men numera går under namnet Kulturskolan.

– Jag började i trean och fastnade för kornett som jag tyckte var ett häftigt instrument, mycket häftigare än gitarr. Jag fortsatte att satsa på bleckblås som jag tycker är ett fantastiskt instrument att spela, både solo och tillsammans med andra, berättar Johan.

Kulturskolans chef Lena Ingels tillsammans med nye bleckblåspedagogen Johan Lundborg.
Kulturskolans chef Lena Ingels tillsammans med nye bleckblåspedagogen Johan Lundborg. Foto: Claes Österman

Faktum är att han tidigt började drömma om att bli musiklärare - och särskilt lärare i bleckblåsinstrument som ju innefattar allt från kornett och trumpet till trombon och tuba. Nu har han pluggat fyra år på Ingesunds musikhögskola och under det femte och sista året kombinerar han studierna med lärarjobbet i Säffle.

Det är ingen tvekan om att han är inspirerad inför uppdraget.

– Det ska bli jätteroligt. Det allra roligaste med att spela instrument är när man spelar tillsammans med andra och skapar både energi och dynamik. Det är ungefär som att spela fotboll. Och inom musiken finns det många möjligheter att ha roligt tillsammans, säger Johan.

Har plats för fler elever

Han tänker bland annat på musikläger och orkestrar. Själv kommer han i höst att starta upp ett minibrassband samt vara dirigent för Seffle Tower Brass, där han spelat i många år, och det planeras också ett samarbete med Slottsbrons Musikkår. Kulturskolans återkommande konserter är också höjdpunkter för alla elever.

Kulturskolan i Säffle har idag cirka 300 elever.

– Men det finns plats för fler. Vi har fantastiska och välutrustade utbildningslokaler i Medborgarhuset där barnen har alla möjligheter att öva och utveckla sig under bästa tänkbara former, berättar Lena.

Johan Lundborg kollar att Lena Ingels gör rätt när hon testar kornetten.
Johan Lundborg kollar att Lena Ingels gör rätt när hon testar kornetten. Foto: Claes Österman

Tio musikpedagoger jobbar i Kulturskolan. Var och en med ansvar för olika instrumentgrupper såsom piano, gitarr, stråkinstrument, träblås, bleckblås och så vidare.

– De är väldigt kunniga och omtyckta och ser till att huset sprakar av energi och spelglädje, säger Lena.

Under en lång period har undervisningen varit präglad av coronarestriktioner. Hur har det fungerat?

– Bättre än vi trodde från början. Vi har verkligen utnyttjat de digitala möjligheterna. Det tråkiga är att barnen inte haft samma möjligheter att visa upp sina kunskaper eftersom vi inte kunnat arrangera konserter. Men barnen har fått egna digitala kanaler som anhöriga kunnat se och dessutom har vi ju genomfört en rad minikonserter vid våra äldreboenden vilket varit mycket uppskattat, berättar Lena.

Nya satsningar

I höst presenterar Kulturskolan flera nyheter, inte bara en ny logga och ny entré i Medborgarhuset.

– Genom statliga pengar för utbildningsinsatser får vi också ökade möjligheter att bygga verksamheten underifrån. Vi ska bland annat satsa mer på gehörsmusicerande och driva ett samarbetsprojekt med Åmål för att bygga upp just bleckblåsspelandet, berättar Lena.

Kulturskolan har också fått extrapengar för barnkörsverksamhet.

Johan vill lyfta fram Öppet hus-dagarna som Kulturskolan ska ha i slutet av augusti.

– Då kan barnen komma hit och testa olika instrument, givetvis under gällande restriktioner. Det är också ett bra tillfälle för föräldrar att få en inblick i det som händer i huset, säger han.

Artikeltaggar

FamiljJohan LundborgKulturskolanLena IngelsMeraMusikskolanSäffle kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.