Oron är stor bland gränshandlarna inför det kommande norska beslutet om en eventuell ny stängning av gränsen.
– Det ser ju inte bra ut, säger Kjell Kjaerstad, en av ägarna av stormarknaden i Långflons köpcentrum.
– Jag såg i tidningen att det var 19 nya fall sista dygnet i Värmland. Det blir stängt med 99 procents säkerhet.
Vad kommer det att innebära för er?
– När gäller varor får vi vara extra försiktiga med nya order, särskilt färskvaror som är det största bekymret. Vi har order som redan är tagna, men samtidigt hoppas vi på bra med kunder dagarna som är kvar fram till helgen. Det blir fler och fler som får med sig att det antagligen blir stängt så vi räknar med att många kommer och handlar innan stängningen.
Landshövdingen: Inte rimligt att stänga gränsenFolkets röster: "Smittan är inte härifrån"Omsättningen vid Långflon har varit bra efter att gränsen öppnades helt den 25 juli.
– Det har absolut varit en bra period, kanske lite bättre än normalt för säsongen.
– Vi får hoppas att nedstängningen blir kortvarig, men ingen vet hur länge det varar. Det är upp till värmlänningarna att hålla ner smittan.
Är du orolig?
– Ja, det värsta är ovissheten. Om man visste att det bara var två veckor vore det inget bekymmer, men det kan bli två månader. Det vore inget bra, vi slet ont under förra perioden.
Under förra perioden gränsen var stängd var hela personalstyrkan på cirka 20 personer permitterad på deltid, först 60 procent, därefter 80 procent. Nu planerar Kjell Skjaerstad för en ny permitteringsomgång.
90 procent av kunderna
Köpcentrets framtid hänger helt och hållet på norrmännen, som utgör drygt 90 procent av kunderna. Nu avgörs allt av hur långvarig den väntade gränsstängningen blir. I värsta fall måste köpcentret att stänga.
Kjell-Arne Ottosson (KD) irriterad över att värmlänningar pekas ut i Norge– Det går inte hur länge som helst. Det är en ganska stor yta vi betalar hyra för, och med nästan ingen omsättning behöver man inte vara någon väldig ekonom för att förstå att det inte går i längden.
– Skulle stoppet bli många månader finns risken, men så långt är det väl ingen som tror att det blir. Men det trodde vi inte förra gången heller.
Madeleine Ward, centrumchef på Töcksfors shoppingcenter, är inne på samma spår.
– Gränshandeln är beroende av norska kunder. Frågan är hur länge det blir stängt och hur länge pandemin pågår i hela världen. Det är svårt att förutspå, säger hon.
– Blir det en stängning behöver staten gå in med bidrag beroende på hur länge stängningen pågår. Gränshandeln drabbas på ett helt annat sätt än resten av Sverige, och man behöver se hur avgörande gränshandeln är för hur det går här.
Vad kommer en stängning att innebära för butikerna?
– Det är klart att det inte är bra, men det handlar inte bara om handeln, det är viktigt för människorna i gränstrakterna. Det drabbar folk som inte kan åka och hälsa på familj och vänner på andra sidan gränsen. Det är egentligen den största utmaningen - konsekvenserna för individen.
Madeleine Ward betonar det egna ansvaret för att hålla nere smittan.
– Det är vårt eget ansvar att hålla avstånd. Det är en ny vardag vi lever i, vi måste ta hänsyn till många saker, hygien och så vidare. På plats här hos oss så tycker jag vi har klarat av att hålla en hög nivå, med extra vakter med mera. Det har varit tryggt att vara här.
Är det många handlare som är oroliga inför beslutet?
– Vi är i en ovanlig situation, ingen har varit med om det här förut tack och lov, men det handlar om att vi lever i en ny vardag som vi behöver anpassa oss till, och försöka finna nya vägar att ha en trygg handel, hålla avstånd, inte ta onödiga risker. Det har varit vårt fokus hela tiden.
– Det är trist att vi är i en situation i världen just nu med en ökning av coronasmittade. Förhoppningsvis får vi en nedgång nu när folk går tillbaks och börjar jobba och det blir en normal vardag igen.