Hoppa till huvudinnehållet

Efter rekordökningen - det är mäklarnas prognos inför hösten

Publicerad:
Mäklarna tror att priserna på villor och bostadsrätter i Värmland kommer att öka ytterligare under hösten. Arkivbild.
Mäklarna tror att priserna på villor och bostadsrätter i Värmland kommer att öka ytterligare under hösten. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Den värmländska bostadsmarknaden redovisar en kraftig prisökning på villor och bostadsrätter under de tre senaste månaderna. Nu tror mäklarna att priserna kommer att öka ytterligare under hösten.

De senaste siffrorna från Mäklarstatistik talar sitt tydliga språk. Värmland toppar Sverigelistan med en ökning på 8,9 procent för villor och 3,7 procent för bostadsrätterna under perioden maj till och med juli. Det är den största prisutvecklingen på sex år.

– Det beror främst på att det har varit ett extremt litet utbud. Coronan är en effekt - där tog villasäljarna en paus, kanske för att många är i en riskgrupp och hellre avvaktar, säger Kristoffer Kullberg, mäklare vid Fastighetsbyrån i Karlstad.

Forshaga är den kommun som ökat mest under perioden - där steg villapriserna med 11,8 procent. Karlstads uppsving med 1,3 procent gör nu att en villa kostar drygt 3,2 miljoner kronor i genomsnitt.

– Forshaga börjar komma ikapp allt mer ser vi nu på statistiken, där har villapriserna ökat med 18,5 procent de senaste tolv månaderna. Mycket beroende på närheten till Karlstad och att det är smidigt att pendla.

Hammarö dyrast

Mest pengar får man hosta upp för en villa på Hammarö (i genomsnitt 3,9 miljoner), detta trots en nedgång med 4,3 procent den senaste tremånadersperioden. De billigaste villorna hittar man fortfarande i Munkfors där genomsnittspriset ligger på 595 000 kronor.

Mäklarna tror nu att prisökningen på villor och bostadsrätter i Värmland kommer att fortsätta även under hösten.

– Utbudet kommer att öka nu efter semestrarna men inte i den utsträckningen som behövs, det blir liksom ingen ketchupeffekt. Det behövs fler villor i Karlstad och på Hammarö helt enkelt, säger Kristoffer Kullberg.

Vad efterfrågas mest?

– I Karlstad är det centrala villor. Det har byggts mycket nytt de senaste tio åren men nästan bara bostadsrätter. Men nu har många märkt att det går utmärkt att jobba hemifrån och på så sätt även kan tänka sig att bo på landet.

På grund av få försäljningar saknas uppgifter om prisförändringar för villor i tolv av länets 16 kommuner under den aktuella perioden.

Artikeltaggar

EkonomiKristoffer KullbergMäklareMäklarstatistikSvensk MäklarstatistikVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.