Hoppa till huvudinnehållet

Marknadshandeln var den enda som stoppades

Publicerad:
Ambulerande handel är således den enda formen av varuhandel som stoppas på grund av coronapandemin, skriver Stig Wiklund.
Ambulerande handel är således den enda formen av varuhandel som stoppas på grund av coronapandemin, skriver Stig Wiklund. Foto: Privat

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Knallarnas ekonomi kraschar när deras möjlighet till försäljning upphör och risken finns att många kommer att sluta, skriver Stig Wiklund.

Butiker, restauranger och torghandel kan hålla öppet ungefär som vanligt under coronapandemin – men inte marknadshandeln. Hela säsongen är borta och branschen står helt stilla. Ambulerande handel är således den enda formen av varuhandel som stoppas på grund av coronapandemin.

Köpcentrum har inga begränsningar. Enligt Folkhälsomyndigheten räcker det att hålla avståndet till andra, men de har ofta ett antal besökare som vida överstiger de max femtio som är tillåtet på marknader. Så är fallet i till exempel butiker som Gekås i Ullared, Ikea, Åhléns och Bauhaus med flera där folk i hundratal, ibland tusental, plockar och tar i varor samt lägger tillbaka varor i hyllor utan att använda handskar eller munskydd, men utomhus på marknader får besökarna inte vara fler än femtio personer.

Konsekvensen blev inställda marknader, det är omöjligt att arrangera marknader när antalet besökare inte får överstiga 50 personer. Knallarnas ekonomi kraschar när deras möjlighet till försäljning upphör och risken finns att många kommer att sluta.

Så skriver du en debattartikel

Menar Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell att man kan hålla avstånd när man är inomhus, men tappat den förmågan så fort man kommer till en marknad? Att det är fler besökare på marknader utomhus än i butiker inomhus är oemotsägligt, men det är lika oemotsägligt att det på marknader finns enormt stora ytor som besökarna har att röra sig på. Det är även mindre smittorisk utomhus än det är inomhus.

Regeringens syfte att ”lindra konsekvenserna för medborgare och företag” återspeglar sig inte i tillräckligt starka hjälpåtgärder för att rädda Sveriges knallar.

• Stöd marknadshandeln med riktad kompensation för knallarna.

• Se över beslutet gällande begränsning av möjligheten till att genomföra marknader.

Utan knallar inga marknader!

Stig Wiklund

Tidigare i olika perioder varit vise ordförande, kassör och ombud för torg och marknadshandlarnas ekonomiska riksförening (TOMER), men numera pensionär.

Artikeltaggar

ÅhlénsAnders TegnellBauhausCoronavirusetDebattFolkhälsomyndighetenIkeaknalleMarknaderUllared