Dåligt juliväder - mindre buskörning på sjön

Publicerad:
Buskörningarna på de värmländska vattendragen kom av sig under solfattiga juli. Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg

Efter en brännhet juni med tillhörande buskörning på de värmländska vattendragen blev det betydligt lugnare under en solfattig och kall juli. Polisen har ens knappt behövt använda den drönare man köpt in för att stävja fortkörning och annat ofog på Klarälven och i Vänern.

NWT har tidigare berättat om den drönare, eller UAS (unmanned ariel system) som de heter i ordningsmaktens ordlistor, som utrustats med bland annat vämekamera och högtalare och skulle användas för att lokalisera och förhindra sjöbuset.

Den 9 juli gjorde man en insats från luften på ett antal platser runt Karlstad.

– Vi pratade med ett antal ungdomar som körde för fort och var omedvetna om detta. Då upplyste vi dessa hur det ligger till med hastighetsbegränsningen, som är fem knop runt hela Karlstad. Men den gången rapporterade vi faktiskt ingen utan vi gjorde det mer tydligt att vi övervakade på det här sättet och hoppas att det ska ha en dämpande effekt, säger Lars Hedelin, polisens presstalesman.

Utöver den insatsen har drönaren tvingats till semester.

– Det har ju inte varit något extremt bra båtåkarväder så efterfrågan på att använda drönaren har inte varit jättestor. Den var tänkt att testas i Kristinehamn nyligen men då kom en annan insats i vägen, säger Hedelin.

Flera bötfällda

I början av augusti var värmen tillbaka och med den även fritidsbåtarna i mer eller mindre lämpliga hastigheter. Under torsdagen och fredagen i förra veckan gjorde Kustbevakningen ett besök i Vänerns norra delar och hann med ett flertal ingripanden mot fordon som framfördes för snabbt.

– Det var ett tiotal hastighetsöverträdelser med motorbåtar när vi cirkulerade runt Karlstad. Och där blir det tal om ett bötesbelopp som baseras på hur mycket för fort man har kört, då får man med sig ett inbetalningskort från platsen. Vi hade även en sjöfylla, säger Nicklas Berg, befälhavare hos Kustbevakningen.

Berg betonar dock att de flesta båtförare höll sig inom de tillåtna hastigheterna.

– Nu var det väldigt mycket båtar och överlag skötte sig folk. När vi stoppar någon handlar det oftast om okunskap eller att de har glömt att dra av på farten på vissa platser.

När nu vädret ser ut att bjuda på fortsatt mycket sol och värme kan det bli tal om att lufta polisens drönare igen.

– Det är en ständig balansgång för oss mellan resurs och behov. Blir det väldigt fint väder så kan vi försöka bemanna ut efter det när det behövs, säger Lars Hedelin.

Krafttag mot fartdårar på älven: "Stort ansvar vilar på vattenskoterförarna"Flera fast i riktad insats mot sjöbuset på Klarälven

Artikeltaggar

Brott & blåljusKarlstadKustbevakningenLars Hedelin

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare