Under helgen har det pågått motortävlingar på Gelleråsen, SSK-serien. Vid lunchuppehållet på söndagen genomfördes en minnesceremoni för de som skadades och förolyckades i Kanonloppet 1970.
Solen stod högt på himlen vid lunchtid på söndagen. På Gelleråsens Motorstadion hade helgens tävlingar ett uppehåll.
Nere vid starten hade en liten skara samlats. Åldern på några personer i samlingen gjorde att man kunde ana att de var där för den minnesceremoni som tidningen inbjudits till.
Arne Östlund var tävlingsledare under olyckan 1970 och är en av personerna som tagit sig till Gelleråsen denna dag.
– Det var en av de svåraste dagarna i mitt liv, säger Arne och berättar att han vid olyckstillfället hade sin bil i depån och var först fram på olycksplatsen.
– Det var bara tragiskt, fortsätter han.
Arne var med i Karlskoga Motorsportklubb från 1959 och fram till 1986 när man av ekonomiska skäl fick avveckla.
Kanonloppet hade en paus efter olyckan. Fram till 1973 när man återupptog tävlingen.
– Allt hade ett uppehåll tills ansvarsfrågan var klar, berättar Arne.
Anhöriga
Strax innan ceremonin skulle starta anlände ytterligare två personer, Else-Maj Edenborg och hennes son.
På minnesdagen 50 år efter olyckan hade de båda, helt ovetande om att det skulle genomföras en ceremoni, satt sig i bilen och åkt från Nynäshamn till Karlskoga.
Med sig hade de en blombukett som de hade för avsikt att placera någonstans vid banan.
När de anlände denna dag råkade det ske precis när ceremonin skulle börja.
Vid olyckstillfället hade de fem nära släktingar som befann sig vid olyckan, två av dom omkom och tre skadades allvarligt.
– Jag och min man skulle också varit med, men vi var unga och hade inte råd vid det här tillfället annars hade vi också varit här, berättar Else-Maj.
Både Else-Maj och hennes son välkomnades att delta i ceremonin på startplattan och la sin bukett vid den ditlagda kransen.
Tyst minut
Kommunstyrelsens ordförande Tony Ring (M) som själv befann sig på banan vid olyckstillfället, då endast sex år gammal, höll ett kort tal om det som hände för 50 år sedan och bad därefter om en tyst minut.
Ceremonin som innan pandemin var tänkt att vara lite större blev nu en intim tillställning. Tony Ring berättade att man påbörjat en diskussion om att skapa ett minnesmärke i någon form.
– Klart som sjutton att vi borde ha ett minnesmärke dit de som minns eller vill hedra de som miste livet eller skadade sig kan gå, säger Ring.
Ett förslag som de som samlats instämde i innan ceremonin avslutades.
– Olyckan är inte en positiv sak att minnas, men det är viktigt att vi minns, fortsätter Ring.
– Ja, ingen anklagade någon, det var en olycka, avslutar Else-Maj.
Nästa helg genomförs Kanonloppet, 70 år sedan starten 1950. Något jubileum kommer man inte ha i år, firandet har lagts på framtiden då loppet genomförs utan publik.