Hoppa till huvudinnehållet

Ogästvänligt när museer vägrar kontanter

Publicerad:
Med tanke på att andra offentliga verksamheter är skyldiga att ta emot kontanter är det inte helt långsökt att tänka sig en lag som reglerar detta tydligare, skriver Björn Eriksson.
Med tanke på att andra offentliga verksamheter är skyldiga att ta emot kontanter är det inte helt långsökt att tänka sig en lag som reglerar detta tydligare, skriver Björn Eriksson. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Museernas kontantstopp innebär att du förvisso kommer in, men väl där har du inte möjlighet att fika, köpa en souvenir, en bok eller något annat på museet, skriver Björn Eriksson.

Våra statliga museer utgör en omistlig del av kulturarvet och förståelsen för vårt samhälle. För några år sedan beslutade riksdagen att museerna var så viktiga för allmänheten att det skulle vara gratis entré. De ska vara till för alla.

Däremot verkar inte museerna själva betrakta sig som till för alla. Flera av dem, nu senast Historiska museet, vägrar att ta emot kontanter. Tidigare har Nationalmuseum, Världskulturmuseerna och Moderna museet gjort samma sak och fler exempel finns.

Museernas kontantstopp innebär att du förvisso kommer in, men väl där har du inte möjlighet att fika, köpa en souvenir, en bok eller något annat på museet. Det är inte särskilt gästvänligt mot de besökare som av olika skäl inte kan eller vill använda kort.

Så skriver du en debattartikel

Historiska museet hänvisar till att deras verksamhet är ”coronaanpassad”, vilket är helt felaktigt. Både Folkhälsomyndigheten och WHO har uttalat att det inte föreligger någon särskild risk för smittspridning via sedlar. Det är bara illasinnade rykten som ett museum inte borde falla för.

Runt en miljon människor i Sverige beräknas i dag leva i digitalt utanförskap. Till detta ska läggas personer som lever under hot, är förföljda eller av andra skäl inte kan använda kort. Alla dessa människor hindras nu när de vill besöka våra stora museer. ”Tack, men nej tack”, är attityden från museerna.

En ytterligare grupp som just museer borde värna är de utländska turisterna. I andra länder är det självklart att alltid kunna betala med kontanter. Genom att vägra kontanter blir en stor andel av de turister som kommer till Sverige rejält besvikna. Det är allt annat än turistvänligt och det skadar i sin tur både Sverigebilden och får negativa konsekvenser för vårt lands ekonomi.

Med tanke på att andra offentliga verksamheter är skyldiga att ta emot kontanter är det inte helt långsökt att tänka sig en lag som reglerar detta tydligare. Vår önskan är självklart att det inte ska behövas. Från Kontantupproret har vi nyligen skickat en skrivelse till kulturminister Amanda Lind (MP). Hon är ytterst ansvarig för museernas verksamhet och att de är öppna för alla.

Kontantstopp uppfattas som att bara de som har kort eller digital uppkomling är välkomna dit. Det är inte så våra museer ska behandla sina besökare.

Björn Eriksson

Talesperson för Kontantupproret

Artikeltaggar

Amanda LindBesöksnäringBjörn ErikssonDebattFolkhälsomyndighetenHistoriska museetModerna museetMuseumNationalmuseumPengarWHO