Hoppa till huvudinnehållet

Fernandoz-Anders: "Man känner sig nästan lite kränkt"

Publicerad:
Anders Nordlund under en spelning med Fernandoz på Bingolotto 2016. Foto: Johan Carlén

Musikernas intäkter uteblir när danserna ställs in. För värmländska Fernandoz börjar 50-gränsen för sammankomster kännas som diskriminering.

– På Ullared kan tusentals samlas, men vi får inte spela för 51 personer, säger sångaren Anders Nordlund.

Nästan fem månader har gått sedan Torsbybaserade Anders Nordlund och resten av dansbandsorkestern Fernandoz spelade live inför en publik. Risken är att det dröjer minst lika länge innan det kommer hända igen.

– Det står helt still för vår del och för hela branschen. Vi och många andra har livestreamat för att få in swishgåvor så vi kan hålla oss ovanför vattenytan tills det här släpper, säger Anders Nordlund.

Kris för dansbanden: "Behjärtansvärt av våra underbara fans"

Hade det varit som vanligt hade bandet gjort omkring 18 spelningar bara under juli månad.

– Nu har jag haft min första lediga sommar sedan jag började spela 1985. Sommaren är vår högsäsong annars, det brukar vara smockfullt i kalendern. Nu är allt stilla på grund av 50-gränsen, berättar Anders Nordlund.

"Bra nödlösning"

Sedan den 29 mars i år har det varit förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare i Sverige.

– Från början tyckte jag att det var en bra nödlösning som var tvungen att göras för att bromsa smittspridningen. Nu börjar man nästan känna sig lite kränkt. Hela branschen blir diskriminerad. På Ullared och andra ställen kan det samlas tusentals och folk trängs. Men vi får inte ha dans för 51 personer för då får vi böter. Just nu tycker jag att de som satt gränsen borde öka på lite som ett test, säger Anders Nordlund.

Vad tror du händer då?

– Om danserna drar i gång försiktigt igen tror jag det blir ganska segt innan folk vågar sig ut. Samtidigt vet jag att många är sugna. En viss klick kommer springa man ur huse för att gå på dans medan en annan klick, som är den större delen, är mer försiktig.

Fernandoz 2019, med Anders Nordlund längst till höger.
Fernandoz 2019, med Anders Nordlund längst till höger. Foto: Privat

Hur funkar det inkomstmässigt?

– I juni gick Kulturnämnden ut med kulturstöd för musik- och nöjesbranschen. Dessvärre blev vi utan. Vi hade fel i en liten kolumn i ansökningsblanketten, och det gick inte att överklaga. Vi gick miste om tillräckligt för att hålla bandet över vattenytan fram till nyår. Många kollegor fick det de begärt. Vi har stramat åt allt, har fått amorteringsfritt och anstånd på allt vi har. Vi har inte så stora lån och skulder i företaget. Jag och en till äger bandet och har fått säga upp de tre andra. Två av dem har nytt jobb och en går på a-kassa.

"Dödsstöten"

Kommer Fernandoz se annorlunda ut framöver?

– De som fått jobb kanske inte vill komma tillbaka till en så osäker bransch. För det var ingen dans på rosor innan pandemin heller. Det här med pandemin har blivit dödsstöten för många stora band. Drifters och Mats Bergmans har lagt ner och Expanders har lagt allt på hyllan tills vidare. Några band tänker inte fortsätta på heltid.

Har ni några bokningar i höst?

– Ja, men de försvinner ju närmre vi kommer. Det mesta har raderats bort. Det ser ganska mörkt ut just nu. Jag har varit musiker sedan jag var 14 år och har jobbat inom företaget Fernandoz sedan 1993. Jag har inte gjort något annat. Nu har det gått så långt att jag tittar på möjligheten till annan försörjning. Men det är inte aktuellt att lägga ner bandet. Man får ha is i magen och försöka vänta ut det så gott det går. Jag hoppas innerligt att vi är ute och spelar nästa sommar, säger Anders Nordlund.

Fernandoz släppte plattan Country Classics 2016 i samband med orkesterns 30-årsjubileum. Sångaren Anders Nordlund har ljus hatt.
Fernandoz släppte plattan Country Classics 2016 i samband med orkesterns 30-årsjubileum. Sångaren Anders Nordlund har ljus hatt. Foto: Fernandoz

Paus

Musikerkollegan Fredrik "Frippe" Myrer, bosatt i Högboda utanför Kil, startade gruppen Heatlandboyz 2016. Bandet brukar spela över hela landet och i mars stod de inför drygt tusen niondeklassare i Gävle. Sedan tog allt stopp.

– Nu har vi inte ett jobb bokat förrän i december kanske. Förra året spelade vi varje helg mellan maj och september. Nu ligger vi på paus, för det finns inga ställen att spela på. Man får köra lite trubadurande som soloartist för mindre folksamlingar och jag släpper musik på Youtube och Spotify, säger Fredrik Myrer.

Fredrik "Frippe" Myrer i Heatlandboyz.
Fredrik "Frippe" Myrer i Heatlandboyz. Foto: Privat

Hur går det runt ekonomiskt?

– Jag var tvungen att börja köra lastbil när pandemin kom, annars har jag levt på musiken från och till sedan 2009. Jag är van att lägga mig klockan fem på morgonen, men nu går jag upp fem i stället.

Hur ser framtiden ut?

– Jag trodde det här skulle vara över i juni, men jag hade fel. Nu har jag tänkt om och om vi har riktig tur så kanske det kan vara som vanligt nästa sommar, men jag är osäker.

Artikeltaggar

CoronavirusetDansDansbandFernandozHögbodaKilMusikNäringslivNöje/KulturSverigeTorsbyUllaredVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.