Hoppa till huvudinnehållet

Norge skärper reglerna – avråder från resor över gränsen

Publicerad:
Den 25 juli öppnade den norska gränsen igen.
Den 25 juli öppnade den norska gränsen igen. Foto: Denny Jansson

Norge förbjuder alkoholservering i hela Norge efter midnatt, säger landets hälsominister Bent Høie på en pressträff. Dessutom avråder man från icke nödvändiga resor utomlands överlag, Sverige och Värmland inkluderat.

– Vi måste bromsa nu för att inte förlora kontrollen, säger Høie om coronasituationen.

Hälsoministern pekar under pressträffen på allvaret i den senaste tidens utbrott i Norge. Lokala utbrott har inträffat i Oslo, Moss och på ett av Hurtigrutens kryssningsfartyg bland annat.

– Låga smittotal får oss kanske att glömma allvaret. Utbrotten de senaste veckorna visar hur sårbara vi är, säger Høie.

Förbudet att servera alkohol på krogen införs på lördag och gäller efter midnatt. Regeringen kommer att göra nya värderingar av situationen med virusspridningen i september.

Oron ökar för att Norgegränsen stängs igen

Kravet på tio dagars karantän efter resor utanför EES-länder fortsätter att gälla och man avråder från icke nödvändiga resor utomlands överlag, säger Høie. Det gäller även de länder som klassats som gröna, det vill säga länder som anses ha så låg smittspridning att de undantagits karantänkraven.

De personer som befunnits sig i så kallade "röda" länder eller regioner utomlands uppmanas också att använda munskydd fram tills dess att de tagit sig till det ställe där de sedan ska sitta i karantän, säger norska folkhälsomyndigheten. Uppmaningen gäller de som tar sig hem via kommunala färdmedel.

Regeringen meddelar också att man låter antalet tillåtna personer vid olika arrangemang som idrotts- eller kulturevenemang, som nu ligger på maximalt 200 personer, fortsätta att gälla.

Artikeltaggar

AlkoholCoronavirusetGränskontrollerInrikes/utrikesKarantänNorgeVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.