Maken till fräckhet

Ledare
PUBLICERAD:
Vad anser statsminister Stefan Löfven (S) och SSU:s ordförande Philip Botström egentligen om migrationspolitiken?
Foto: Nils Petter Nilsson/TT
In i det sista är det oklart vad som kommer att hända med migrationspolitiken. I dag samlas den parlamentariska migrationskommittén för sista gången, men det verkar som det bara är Socialdemokraterna som står bakom det liggande förslaget. Långt ifrån någon majoritet alltså, och Miljöpartiet är inte alls med på noterna.

Förhandlingarna mellan Socialdemokraterna och Moderaterna sprack i juli när det visade sig att S inte var beredda att riskera miljöpartisternas vrede, och regeringssamarbetet, med en stramare inriktning. Den interna oppositionen spelade också roll. Men det betyder inte att de lagt sig på MP:s planhalva heller, utan står någonstans i mitten i vad som konkret motsvaras av att den rådande tillfälliga migrationslagen, som annars löper ur nästa år, blir permanent.

Det ryktas till och med om att S trots allt vill försöka sy ihop en överenskommelse med Moderaterna, men frågan är vad M skulle vinna på det. S har ljugit ganska friskt om den moderata migrationspolitiken, som till exempel om vad ett volymmål skulle innebära och att ett sådant skulle bryta mot diverse asylkonventioner. Att nu vilja ha med sig M på en urvattnad kompromiss är inte lite fräckt.

En annan som visat upp höjden av fräckhet på sistone är SSU-ordföranden Philip Botström. I en intervju i Expressen (30/7) så tar han upp de hopplöst stora problem som migrationen fört med sig, och exemplifierar med sin hemstad Filipstad. Den stora tillströmningen av asylsökande och nyanlända har gjort att kommunens utgifter för socialbidrag nästan sexfaldigats sedan 2018. Han säger "Jag äcklas av hyckleriet som jag har mött i migrationsdebatten, där man inte låtsas om de här problemen".

Men är det någon som hycklat så är det Botström själv och SSU. Mitt under brinnande migrationskris 2015 bedrev SSU, som Botström även då ledde, kampanjen "Öppna Europas portar". Och nu vill han försöka inbilla folk att han svängt 180 grader i frågan. Det är mer oklart om han har sitt förbund med sig i de åsikter han nu förfäktar i intervjun. Men det finns ju fler karriärister än Botström i SSU som vill gå vidare i partiet.

I sak finns det inte så mycket att invända mot det som Botström anför. Vårt mottagande skall överensstämma med vår förmåga till integration. Det är bättre att hjälpa flyktingar på plats. Konventionsflyktingar måste komma i första hand. Problemet är att det är svårt att ta honom på allvar eftersom hans eget hyckleri är så framträdande. Nu vänder opinionsvindarna och många S-företrädare lyfter upp sina våta fingrar i luften för att se vartåt det blåser.

Samtidigt finns det en icke föraktlig skara socialdemokrater som marinerats in i den överdrivet generösa och kravlösa öppna migrationspolitiken. Hur skall de kunna samsas i samma parti med inte bara diverse botströmare utan även med de som faktiskt på allvar vill föra en mer restriktiv linje? Och hur skall andra partier våga nå en hållbar uppgörelse med ett sådant parti, som riskerar att svänga på en femöring när det blir för besvärligt internt?

Under tiden förlamas migrationspolitiken och asylsökande kommer att fortsätta försöka ta sig hit.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.