Hoppa till huvudinnehållet

Gränshandlarna om oron för gränsstängning

Publicerad:
Om Värmland överstiger den norska maxgränsen om 20 fall per 100 000 invånare under en tvåveckorsperiod kan länet bli rödlistat ännu en gång.
Om Värmland överstiger den norska maxgränsen om 20 fall per 100 000 invånare under en tvåveckorsperiod kan länet bli rödlistat ännu en gång. Foto: Peter Bäcker

Om antalet bekräftade coronafall fortsätter att stiga i Värmland riskerar den norska gränsen att stängas och gränshandeln utebli ännu en gång.

– Det vore ju riktigt tråkigt om gränsen stänger när vi äntligen kommit igång till en slags normalitet, säger Claes Sjöholm, centrumchef på Charlottenbergs shoppingcenter.

På torsdagen rödlistade norska regeringen både Skåne och Kronoberg efter att länen har överstigit Norges tillåtna maxgräns om 20 bekräftade coronafall per 100 000 invånare under en period på två veckor.

Oron ökar för att Norgegränsen stängs igen

Bara sedan i onsdags har 28 värmlänningar bekräftats som smittade av coronaviruset. Därmed närmar sig även Värmland maxgränsen hos Norges regering, och om fallen fortsätter att öka kan Värmland alltså rödlistas igen – det vill säga, tio dagars karantän som väntar norrmän som har rest in i länet.

Det innebär att gränshandeln riskerar att utebli ännu en gång.

"Väldigt tryggt här"

– Det märks att folk har längtat efter att det ska återgå till en någorlunda normal vardag.

Det säger Madeleine Ward, centrumchef på Töcksfors shoppingcenter, när hon berättar om de två veckor som har passerat sedan den norska gränsen återöppnade.

Nu är hon orolig för att de norska kunderna försvinner igen. I så fall riskerar personalen, som sedan gränsöppningen är tillbaka i full styrka, att permitteras återigen.

– Det är väldigt svårt att ha en sådan ovisshet för butiker när det gäller varor, personal, familjer och alla som blir påverkade. Det blir ohållbart i längden, säger Madeleine Ward.

Madeleine Ward menar att ovissheten är ohållbar i längden.
Madeleine Ward menar att ovissheten är ohållbar i längden. Foto: Jonas Klint

– Stänger gränsen måste vi återgå till hur det var innan, men jag hoppas verkligen att vi inte kommer dit.

NWT har tidigare skrivit att förklaringen till de plötsligt ökade fallen av coronaviruset är värmlänningarnas resande.

– Smittan är ju inte här i Värmland, så det känns väldigt olyckligt. Vi har gjort mycket för att det inte ska bli för mycket folk och att de håller avstånd, så vi känner att det är väldigt tryggt här. Det är synd om det blir så på grund av att man har rest till ställen som är röda egentligen, säger Madeleine Ward.

Saknat norrmännen

Mitt emot Systembolaget i Årjäng ligger Café Broms. Eva-Lotta Broms, som äger kaféet tillsammans med sin syster Britt-Louise Broms, beskriver tiden sedan gränsöppningen den 25 juli som "mycket bättre".

– Allt har funkat jättebra, säger hon.

Eva-Lotta Broms, delägare av Café Broms i Årjäng, hoppas på det bästa – att gränsen mellan Norge och Värmland förblir öppen.
Eva-Lotta Broms, delägare av Café Broms i Årjäng, hoppas på det bästa – att gränsen mellan Norge och Värmland förblir öppen. Foto: Denny Jansson

Hon har tagit del av oron över att gränsen skulle kunna stängas.

– Det är inget man önskar, man vill ju att gränsen ska vara öppen. Vi får se hur det blir och hoppas på det bästa. Norrmännen har ju varit saknade, säger Eva-Lotta Broms.

"Funnits med oss hela tiden"

Claes Sjöholm, centrumchef på Charlottenbergs shoppingcenter, har is i magen gällande gränsens framtid.

– Det är klart att det alltid finns en liten oro gällande virusets utveckling. Om gränsen stänger blir det betydligt mycket färre besökare, som det var förra gången, säger han.

Charlottenbergs shoppingcenters centrumchef Claes Sjöholm gav två tummar upp när den norska gränsen öppnade upp för två veckor sedan. Men tanken på att gränsen snabbt kan komma att stängas igen har man alltid haft i bakhuvudet, menar han.
Charlottenbergs shoppingcenters centrumchef Claes Sjöholm gav två tummar upp när den norska gränsen öppnade upp för två veckor sedan. Men tanken på att gränsen snabbt kan komma att stängas igen har man alltid haft i bakhuvudet, menar han. Foto: Peter Bäcker

Efter flera månader med utebliven gränshandel har köpcentret återgått till det normala, berättar centrumchefen.

– Majoriteten av kunderna sköter sig på ett föredömligt sätt, likaså våra hyresgäster.

Oron inför en ytterligare stängning av gränsen mellan Norge och Värmland kom inte som en nyhet, menar Claes Sjöholm.

– Det här är något som har funnits med oss hela tiden. Men det klart, det vore ju riktigt tråkigt om gränsen stänger när vi äntligen kommit igång till en slags normalitet. Tiden får visa vad som sker, och så anpassar vi oss efter det helt enkelt, säger han.

Norge skärper reglerna – avråder från resor över gränsen

Artikeltaggar

Charlottenbergs shoppingcenterClaes SjöholmGränshandelMadeleine WardNyheterTöcksfors shoppingcenterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.