Hoppa till huvudinnehållet

Oron ökar för att Norgegränsen stängs igen

Publicerad:
Daniel Schützer (S), kommunalråd i Årjängs kommun., är orolig att gränsen mot Norge åter kan komma att stängas. Foto: Lisa Olaison

Två dagar med totalt 25 nya coronafall i Värmland ger skrämselhicka åt alla som jublade över den öppnade gränsen mot Norge för två veckor sedan. Nu börjar Värmland återigen närma sig den gräns som skulle innebära att länet blir rödlistat av Norge.

Under torsdagen meddelade den norska regeringen att både Skåne och Kronoberg rödlistats.

Det innebär att från och med den 8 augusti gäller tio dagars karantän för inresande från de två regionerna. Anledningen till rödlistningen är att antalet smittade i de aktuella länen åter har ökat och överstigit Norges tillåtna gräns om max 20 smittade per 100 000 invånare under två veckor.

Samtidigt blev det grönt ljust för resor till och från fyra andra regioner: Dalarna, Södermanland, Uppsala och Västerbotten.

Värmland återfinns sedan den 25 juli på Norges gröna lista.

Nära röd gräns

Men den här veckans ökade antal fall i Värmland har gjort att länet hamnat farligt nära den röda.

Enligt Verdens Gangs sammanställning hade Värmland i onsdags 17,7 fall per 100 000 invånare och utvecklingen går åt fel håll med ytterligare 11 smittade under torsdagen.

Biträdande smittskyddsläkare Anna Skogstam har den senaste tiden flaggat för att antalet smittade i Värmland åter kan komma att öka – och nu ökar alltså oron i Värmland att gränsen mot Norge åter kommer att stängas.

Årjängs kommunalråd Daniel Schützer (S) har inga större förhoppningar kring att gränsen kommer att fortsätta vara öppen efter Norges nästa gränsbeslut.

– Tyvärr så går siffrorna över antalet smittade åt fel håll. Nu hänger inte det här på gränsöppningen utan på västkustresor som jag har förstått det. Det har bildats lokala smittohärdar på ställen där de som varit här inte har besökt.

Inkomstbortfall

Sedan norrmännen åter kunde resa till Värmland utan att behöva sitta i karantän har handeln blomstrat rejält. Skulle gränsen stängas på nytt så befarar Daniel Schützer nya stora inkomstbortfall för företagarna.

– Sedan tror jag inte att det är bra för relationerna mellan länderna.

Om den norska regeringen nästa gång kommer med ett negativt besked om att Värmland åter blir en röd zon så blir det ”heldeppigt”, säger kommunalrådet.

– Förhoppningen nu är att talen viker ner och att detta vara var en tillfällig topp. Vårt hopp är att de mäter över två veckor. Vi får en indikation i fredagens siffror vart det lutar.

Hur Årjängs kommun kommer att agera om gränsen åter skulle stängas kan Daniel Schützer inte svara på i dag.

– Det är bara att hålla alla tummar.

Geog Andrén, landshövding.
Geog Andrén, landshövding. Foto: Tommy Andersson

Landshövding Georg Andrén har semester, men följer med oro utvecklingen.

– Jag hoppas verkligen att det inte innebär en stängning igen, det skulle bli kostsamt på många sätt. Vi har de senaste veckorna sett hur mycket det betyder med en öppen gräns.

– Allt blir väldigt hattigt och det gör det svårt att jobba långsiktigt.

Norska Folkhälsmyndigheten, Folkehelseinstituttet, uppdaterar vilka länder och regioner som lever upp till Norges krav var 14:e dag, men uppdateringar kan komma oftare om en region får en förvärrad smittsituation.

NWT har sökt Folkehelseinstituttet för en kommentar gällande utvecklingen i Värmland.

Här är en sammanfattning på vad som skrivits med anledning av coronapandemin sedan den 28 februari:

Artikeltaggar

Daniel SchützerGeorg AndrénNorgeNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.