"Hela näringen håller på att gå under"

Publicerad:
Peter Eriksson och Willi Schmidt är ägare av Nöjesfabriken. Foto: Lisa Olaison

Nöjes- och krogbranschen har det fortsatt tufft i spåren av pandemin. "Hela näringen håller på att gå under", säger Nöjesfabrikens ägare. Bröderna Olsson, som bland annat äger Olssons bazar och brygga ser dock ljusare på framtiden och Ekman Invest planerar för 2021.

Nöjesfabriken i Karlstad har under juli endast haft restaurangen Cava 42 med tillhörande innergård öppen.

Delägaren Peter Eriksson menar att det är ett svårt läge när de stora evenemangen inte går att genomföra.

– Vi kan inte göra så mycket. Nöjesfabriken är en stor anläggning på 8 000 kvadrat och vi lever ju på att samla människor. Det är ett stort hus att driva och så får man inte samla människor, då blir det i stort sett näringsförbud, säger han.

Under våren korttidspermitterades alla som varslades om uppsägning, vilket hittills har fungerat då ingen ännu är uppsagd.

Förlängd rekonstruktionsperiod

I april ansökte Nöjesfabriken om en rekonstruktion, där första perioden gick ut den 23 juli.

Nu har den förlängts med ytterligare tre månader. Peter Eriksson menar ändå att de är i slutfasen av den förra rekonstruktionsperioden.

Nöjesfabriken får fortsätta rekonstruktionen
Nöjesfabriken.
Nöjesfabriken. Foto: Ida Myrin

– Vi är väl i slutfasen på den, så det ska väl vara bra. Men vad händer i nästa fas? Jag vet inte, jag har ju ingen aning om vad som händer om en månad eller tre.

Mer tydlig riktlinje

Under tisdagens presskonferens från Folkhälsomyndigheten kom beskedet att det ännu inte är aktuellt att höja maxgränsen på 50 personer. Peter Eriksson respekterar beslutet, men önskar en mer tydlig riktlinje att gå efter för att kunna planera.

– Om han säger det så är det ju bra att det kommer ett budskap. Men hela näringen håller på att gå under. Om det kan sitta 500 personer på en uteservering, varför kan det då inte vara 500 personer på en konsert? Bara distanseringen hålls.

Över förväntan

Innan sommaren visste inte bröderna Olsson, som driver flera nöjesverksamheter i länet, vad de kunde förvänta sig.

Olssons Elektriska och O´learys i Arvika har varit stängda,

Arvika hamnfest och 90-tals festivalen i Mariebergsskogen fick ställas in.

Med en pandemi inräknad menar Andreas Olsson att restaurangerna ändå klarat sig över förväntan.

Andreas och Mattias driver Brödernas Olssons fem krogar och café i Karlstad och Arvika.
Andreas och Mattias driver Brödernas Olssons fem krogar och café i Karlstad och Arvika. Foto: Lisa Olaison

– I det stora hela är jag nöjd med sommaren, både på Olssons bazar och bryggan. Det andra benet är ju borta, nöjesbenet, men kollar man på restaurang i år kontra med ifjol så är det ganska lika.

– Man kan säga ett tapp på 20 procent under sommaren. Men vi var ju nere på 90 procent i våras, så det är ju en otrolig skillnad. Hade det dock varit ett normalt år och haft en tapp på 20 procent hade det ju varit katastrof, men nu är man ganska glad istället, fortsätter han.

Trots permitteringar och uppsägningar är Andreas Olsson ändå optimistisk inför framtiden.

– Fortsätter det fram till nästa sommar och blir normalt då så kommer vi klara oss. Vi har anpassat kostymen efter läget.

Bröderna Olsson varslar alla 80 anställda

Planerar för en framtid

I mars fick den värmländska hotell- och restaurangkoncernen Ekman Invest varsla all personal. Något som senare resulterade i ett antal uppsägningar.

– Det var bland det värsta jag gjort. Av 100 varslade blev cirka 35-40 stycken kvar i någon form, säger vd:n Patrik Ekman.

Patrik Ekman VD för Ekman Invest AB.
Patrik Ekman VD för Ekman Invest AB. Foto: Privat

Trots detta sitter Patrik Ekman med resterande personal och planerar för en framtid 2021.

– Det är det enda målet som finns. Men hur, det vet vi först efteråt. Men att vi ska ta oss ut på något sätt, skadeskjutna eller helt skadefria det får vi se.

Från mars till sista juli har Ekman Invest i snitt tappat 75 procent av omsättningen. Ett bättre resultat än vad prognosen visade för fyra månader sedan.

– Det är mycket tack vare julimånad, säger Patrik Ekman.

Ekman invest varslar all personal

Artikeltaggar

Andreas OlssonArvikaBröderna OlssonKarlstadNöjesfabrikenNyheterPatrik EkmanPeter Eriksson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare