Nytt konstverk på plats på Dömle Herrgård

Publicerad:
Mathias Frykholm och Georg Möller är nöjda med tavlan som nu sitter på plats. Foto: Elin Johansson

I onsdags hängdes konstverket upp i trappan på Dömle Herrgård i Deje som är ett porträtt av byggnaden. Konstnären Mathias Frykholm fick i uppdrag av ägaren Georg Möller att göra detta konstverk i februari och nu har den levererats.

När tavlan anlände vid lunchtid på onsdagen var det första gången Georg Möller såg den.

– Man blir nervös när man ska leverera ett konstverk, speciellt när ingen har sett den innan, säger Mathias Frykholm.

I början av året renoverades det på Dömle Herrgård. Georg Möller ville ha ett unikt konstverk i entrén på herrgården och målningen blir det första som besökaren kommer att se vid entrén.

– Vi rev allt här i lobbyn i januari och renoverade under den månaden och var klara första februari, säger Georg Möller.

Målningen har tagit runt 100 timmar att göra.
Målningen har tagit runt 100 timmar att göra. Foto: Elin Johansson

En fin detalj

Tavlans plats är specifikt utvald och kommer att lysas upp med flera ljuskällor. Verkets färger mot den gråa tapeten gör att målningen får starkare färger och blir en färgklick på väggen.

Det är ett unikt konstverk och finns bara i ett exemplar, men det finns planer på att trycka bilden på andra saker, som vykort.

Mathias Frykholm har målat i hela sitt liv, sedan ett år tillbaka jobbar han som konstnär på heltid. Han har sin ateljé hemma i Hammarö och har spenderat mycket tid där. När han målat tavlan har han kollat på fotografier och jobbar mycket med detaljer.

– Det är svårt att säga hur många timmar det tog, men runt 100 timmar. Att få till raka byggnader och detaljerna så tar det tid, säger Mathias Frykholm.

Konstverket är 120x80 centimeter och såldes för cirka 45 000 kronor.

Artikeltaggar

DejeDömle herrgårdGeorg MöllerHammaröKonstMathias FrykholmNöje/Kultur

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare