Ingen utryckning

Ledare | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Brandmän på övning.
Foto: Göran Persson

Förra måndagen (27/7) lät regeringen meddela att det inte blir några ändringar som skall underlätta för att deltidsbrandmän skall kunna vara kvar även om de förlorar sina ordinarie jobb. Reglerna för att få a-kassa tillåter nämligen inte detta. De hänvisar till en utredning som dock skall vara klar först 2023, och därefter kan ändringar börja gälla 2024-25.

Det här duger verkligen inte. Över hälften av alla Sverige brandmän är deltidsbrandmän – 10 700 av 16 000 – och de utgör en vital samhällsfunktion. Detta i synnerhet på landsbygden där de flesta deltidskårer finns. Man måste också ha ett vanligt jobb varifrån man kan ansluta inom fem minuter från att larmet går.

Gör om och gör rätt! Coronakrisen gör att många blir av med jobbet och då förlorar vi också många av våra viktiga deltidsbrandmän.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.

REKOMMENDERAT FÖR DIG