Borre knäcker gran

Publicerad:
Sveriges högsta gran finns i Mölnbacka. Foto: Helena Karlsson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Sveriges högsta träd finns i ett naturreservat i Mölnbacka i Forshaga kommun. Det är en ståtlig gran på nästan 50 meter och är runt 130 år gammal. Men nu är dess saga all. Den har tyvärr drabbats av den fruktade granbarkborren, som blivit ett stort gissel i de svenska skogarna. Annars hade den kanske kunnat bli 60 meter. Nu är det inte mycket annat att göra än att försöka ta ned den eller låta den självdö. Förmodligen det senare eftersom det står i ett naturreservat. Ett 40-tal andra höga granar i området har också blivit angripna av granbarkborren.

Det här visar på hur viktigt det är att bekämpa granbarkborren, och att det görs i tid. Annars breder skadeinsekten ut sig än mer. Här måste myndigheter som Skogsstyrelsen och skogsägare vara alerta. Det görs en del redan, men inte tillräckligt mycket.

Artikeltaggar

GranbarkborreLedareMölnbackaNaturreservatSkogSkogsstyrelsen

Läs vidare