Hoppa till huvudinnehållet

Värmlandsaktuella Hoffsten: "Det senaste halvåret har varit skitjobbigt"

Publicerad:
Genombrottet kom redan 1993 för Louise Hoffsten. Nu är hon aktuell med ny singel och konsert i Värmland.
Genombrottet kom redan 1993 för Louise Hoffsten. Nu är hon aktuell med ny singel och konsert i Värmland. Foto: Tom Holmlund

Under de senaste turbulenta månaderna har Louise Hoffsten levt enligt mottot "Många bäckar små". När album- och turnéplaner omkullkastades blev vardagen en annan och hon fick hitta nya vägar som artist.

Nu kommer Louise Hoffsten åter till Värmland.

– Skitjobbigt. Det senaste halvåret har varit skitjobbigt.

– Men! Jag har fått ett mantra av min vän och kollega Tina Ahlin. Hon påminner mig om "många bäckar små". Det går att vara kreativ och det går att göra saker även under de här förhållandena.

Hon pratar pigg, men lite släpig östgötska. Åren i Stockholm har inte suddat bort kanterna från uppväxten i Linköping.

– Jag har börjat ge lektioner i musik. Från sång och gitarr till munspel. Ofta är det fans som hör av sig. Det har gett mig en viss inkomst nu när man inte kan vara ute och spela i den omfattning som jag vanligtvis gör.

Själv är hon autodidakt, den enda vägledningen har hon fått av sin far Gunnar som var orkesterledare och skrev musik. En av hans kompositioner, "Utan dig", rönte i översättning stor framgång i USA. Dessutom drev han skivaffär i Linköping.

– Lektionerna jag ger har varit nyttiga för både själ och hjärta, fortsätter Louise.

– De har också fungerat som ett sätt för mig att hålla kontakten med min publik. Den som kommer hem till mig, till min friggebod eller trädgård, får själv styra vad den vill ha hjälp med. I morgon kommer det en kille som vill ha hjälp med sin sång. Det blir fina samtal och så sjunger och spelar vi tillsammans. Livgivande! Mötena har blivit min räddning.

De 50 biljetterna till Louise Hoffstens konsert i Björneborg är slutsålda.
De 50 biljetterna till Louise Hoffstens konsert i Björneborg är slutsålda.

Började som punktrummis

Grundstenarna i hennes musik kommer till stor del från bluesmusiken, men verktygslådan rymmer också "en stor släng av allt möjligt i musikväg". Artistkarriären inledde hon som trummis i ett punkband.

– I början var jag så förtjust i trummor! En klasskamrat hade ett punkband och jag tjatade och tjatade på honom om att få vara med, till sist gav han vika. Men bara efter några takter bakom trummorna, bad han mig att sjunga i stället.

Hon skrattar åt minnet och bandet – Dyzenteri – blev den första av många konstellationer som hon testade sig fram igenom. Solodebuten släppte hon 1987 och det stora publikgenombrottet kom 1993 med "Rhythm & Blonde".

– Punken var trist musikaliskt, men jag gillade energin. Och attityden.

Peter LeMarc-samarbete

I våras släppte Louise Hoffsten sin senaste singel, "En vacker värld" där hon samarbetar med Peter LeMarc och den Karlstadsfödde producenten Peter Kvint.

– LeMarc har "pensionerat" sig så jag fick tjata för att få med honom, haha. Han körar på singeln och har skrivit texten utifrån en skiss av mig. Den påverkades mycket av oroligheterna – Brexit, Trump, klimatkrisen och så kom pandemin.

"En vacker värld" är en av låtarna som Louise Hoffsten kommer att spela under fredagens konsert i Björneborg. En konsert som bjuder både nytt och gammalt.

– Många helt nya låtar blir det. Som nästan ingen har hört! Men jag har också bett publiken genom sociala medier att önska sina favoriter. Då blir det alltid väldigt blandat.

Ett album ligger klart sedan länge, men när pandemin slog till föll planerna i stöpet. Nu tar hon framtiden lite volley, närmast släpper hon ytterligare en singel men något släppdatum för albumet finns inte i dagsläget.

– I de här tiderna får man improvisera. Det är vad det är.

Louise Hoffsten tillsammans med Shirley Clamp under Packmopedsturnén 2017.
Louise Hoffsten tillsammans med Shirley Clamp under Packmopedsturnén 2017. Foto: Carl Edlom

Monica Z

Musiklektionerna för intresserade fans kommer hon att fortsätta med. Den viktigaste lärdomen som hon själv tagit med sig i livet kom från hennes pappa. Han uppmanade henne att studera den värmländska jazzdrottningen Monica Zetterlund.

– Pappa älskade Monica och hennes frasering, sätt att sjunga. "Lyssna på henne", sa han tidigt till mig, "Tänk enkelt, krångla inte till det. Du behöver inte waila eller försöka briljera. Håll dig till melodin". Och så tryckte han alltid på att "själen finns i rösten". Det har varit en ledstjärna för mig.

När Louise Hoffsten fick möjlighet att sjunga pappa Gunnars låt "Utan dig" tillsammans med just Monica Z, var det en dröm som gick i uppfyllelse. Hoffsten var också en av artisterna som hyllade Monica Z i TV4:s "Så mycket bättre" 2018.

Vad? Louise Hoffsten. Var? Björneborgs Folkets hus och park. När? Fredag den 7 augusti kl 18

Artikeltaggar

BjörneborgKonserterLinköpingLouise HoffstenMonica ZetterlundNöje/KulturPeter KvintPeter LeMarcTina AhlinTV4

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.