Hoppa till huvudinnehållet

Till minne: Ulf Christoffersson

Publicerad:
Ulf Christoffersson
Ulf Christoffersson

Förre bankdirektören Ulf Christoffersson har gått ur tiden. Jag har haft förmånen att få möta honom i en rad olika sammanhang genom nära fem decennier. När jag anställdes i kommunen som informationssekreterare och fick honom som rumsgranne i Stadshuset. Sedan som företagare med marknadsuppdrag för banken och till sist som Arvika Nyheter-redaktör. Hela tiden också som vän och en insiktsfull samtalspartner.

Ulf föddes på Marstrand 1944 och kom i unga år till Säffle, där han växte upp. 1969 anställdes han som ekonomichef i Arvika stad, (1971 Arvika kommun). Vid sidan av arbetet visade Ulf tidigt ett stort intresse för Arvikas kultur i dess olika former. Tidigt 70-tal blev han en engagerad medlem i Fornminnesföreningen, där han under ett antal år på 80-talet också var vice ordförande i styrelsen samt senare revisor.

Han blev styrelseordförande i Westra Wermlands Sparbank 1982. Ett uppdrag han hade fram till 1985 för att sedan tillträda som bankens vd året därpå. Banken var i kris då Bankinspektionen tyckte att Sparbanken skulle slås samman med Länssparbanken Värmland (nuvarande Swedbank).

Ulf Christoffersson kom att spela en avgörande roll för att leda banken från kris till en av Sveriges mest stabila banker. Dessutom till en bank med kundnöjdheten i topp i Sverige. 1998 förvärvade Sparbanken fem kontor från FöreningsSparbanken, som kraftigt ökade bankens volymer, samt utökade verksamhetsområdet till att omfatta även Årjäng och Töcksfors.

När Ulf tog över omsatte banken 30 Mkr med ett rörelseresultat på 8 Mkr. När han lämnade 2005 var omsättningen sex gånger större, 182 Mkr och rörelseresultatet 93 Mkr.

Vid översvämningen i Arvika 2000 var oron stor bland befolkningen. Ulf och banken gick ut i media med budskapet ” Nu är det kris. Vi på banken är inte så bra på sandsäckar, men vi förstår oss på pengar. Vi lovar att ersätta självrisken för alla översvämningsdrabbade oavsett om de är kunder i banken eller inte.” Fortfarande 20 år senare kommer folk in på banken och säger ”Vi glömmer aldrig vad ni gjorde vid översvämningen”.

Hans engagemang i sparbanksfrågor på nationell nivå och hans mycket goda renommé ledde till att han valdes till ordförande i Sparbankernas Riksförbund 2004–2007.

Även efter sin pensionering var Ulf mycket engagerad i sparbanksfrågor och en viktig rådgivare till efterkommande vd:ar.

När diskussionerna om ett konstmuseum tog fart i Arvika deltog Ulf och han valdes till ordförande för den Ideella föreningen Rackstadmuseet 1989. Då fanns ingen finansiering för det blivande museet, men hans och andra engagerades mångåriga uppvaktningar av departement, Statens kulturråd, Boverket, landstinget med flera gav resultat.

Det var ett tungt och omfattande arbete som Ulf kunde föra i hamn mycket tack vare sitt stora nätverk och dokumenterade förhandlingsförmåga. 1993 invigdes Rackstadmuseet av kungaparet. Året därpå lämnade Ulf uppdraget som styrelseordförande, men intresset och omsorgen för museet bar han med sig livet ut.

Avkopplingen från arbete och ideella uppdrag fann Ulf, tillsammans med hustrun Birgit, i friluftslivet, där fisket dominerade. Att åka till Lofoten för att fånga torsk gav Ulf kraft och inspiration i en mångfacetterad vardag.

Ulf Christoffersson har lämnat ett stort och positivt minne efter sig genom sitt stora samhällsengagemang, som visat sig i yrkesrollerna såväl som i de olika föreningsuppdrag han axlat genom åren.

Jan Nordenberg

Artikeltaggar

Arvika NyheterBoverketDödsfallJan NordenbergSäffleSwedbankTill minneWestra Wermlands Sparbank

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.