Hoppa till huvudinnehållet

Här är fartkamerorna som fångar flest fortkörare i länet

Publicerad:
Den här fartkameran, i Kristinehamns kommun, har tidigare varit Värmlands mest effektiva. Men inte längre. Foto: Mikael Lindblom

Nytillskotten levererar. Det är några av de senaste fartkamerorna i Värmland som fångat flest fartsyndare i länet hittills i år.

Totalt i landet finns omkring 2 000 fartkameror längs 800 sträckor. 13 av sträckorna finns i Värmland. Och 5 av dem finns med på topp 50 nationellt när kamerorna som blixtrar mest listas.

Alla flest bilder i länet tar fartkamerorna som sattes upp i oktober förra året i höjd med Kätterud och Härtzöga längs riksväg 61. Vid en tillfällig 70-zon glömmer många att lätta på gasen. Från januari till och med juni i år har kamerorna där blixtrat 315 gånger.

Nya fartkameror monterade på 61/62:anNya fartkameror ger ännu längre köer

– Det har gjorts ganska mycket med infrastrukturen längs de farligaste sträckorna i länet. Det var inte länge sedan det kom upp fartkameror i Härtzöga. Det är jättebra att man lägger pengar på vägar och bilar. Det har aldrig varit säkrare än nu. Men attityderna, de mjuka värdena, läggs det noll på, säger Anders Kalborg, verksamhetschef på NTF Värmland.

Anders Kalborg, verksamhetschef på NTF Värmland.
Anders Kalborg, verksamhetschef på NTF Värmland. Foto: Fredrik Karlsson

"Supertragiskt"

Han vill gärna se att trafiksäkerhetsutbildningar återinförs i skolorna.

– Det är synd och skam att det togs bort. Trafikläget ser inte strålande ut i Värmland. Det har varit en del incidenter hittills i år, med dödlig utgång till och med. Det är supertragiskt när det går så illa.

– Vi har ett högt tempo i oss när vi är ute och kör, håller inte tillräckligt med avstånd och anpassar inte farten efter förhållandena. Det är då det händer saker. Vi är människor allihop och det är inte lätt att alltid göra som man borde. Det är viktigt att lyfta det och prata om det för att påminna oss, fortsätter Anders Kalborg.

Tragedier på 61:an – två dödsolyckor på mindre än en vecka

"Fyller inte sitt syfte"

Sträckan mellan Östra Högboda och Brunsberg längs riksväg 61 i Kils kommun hamnar på en andra plats i Värmland när polisen sammanställer kameraläget. Där blixtrade det 309 gånger första halvåret 2020. Lika många gånger knäpptes det bilder i fartkameran vid 70-zonen längs E18 vid Stolpen i Kristinehamns kommun.

Strax därefter, på en fjärde plats i länet med 307 blixtar, hamnar sträckan mellan Kalleviken och Slorud längs riksväg 61 i Arvika kommun. Och på plats fem hamnar Kroksvik-sträckan längs E18 i Kristinehamns kommun med 303 blixtrar.

Trafikverket satte upp två nya fartkameror på 61/62:an vid Kätterud strax norr om Karlstad hösten 2019. Arkivbild.
Trafikverket satte upp två nya fartkameror på 61/62:an vid Kätterud strax norr om Karlstad hösten 2019. Arkivbild. Foto: Christer Wik

– De som blir tagna av en fartkamera har ju missat att det finns en kamera där. Det stora flertalet saktar ju ner vid kameran för att de vet att den finns. Men före och efter fyller den inte sitt syfte alls. Ska man nå en nollvision måste man förändra folks inställning, hur man tänker och beter sig i trafiken, säger Anders Kalborg.

Rädda liv

Hur många fortkörare kamerorna fångar är egentligen inte viktigt, menar Maria Kleemo, gruppchef och förundersökningsledare på polisens enhet för automatiserad trafiksäkerhetskontroll, ATK.

– Vårt uppdrag är att rädda liv och minska antalet svårt skadade i trafiken. Kamerorna etableras så att antalet hastighetsöverträdelser minimeras, säger hon.

Olyckskorsning får fartkameror – politikerna vill ha ombyggnad

Enligt Polisen och Trafikverket räddar fartkamerorna omkring 20-30 liv per år och minskar antalet svårt skadade i trafiken med omkring 30 procent. Nya kameror brukar placeras ut på sträckor där medelhastigheten är mer än fem kilometer per timme över skyltad hastighet och beräknad olycksrisk är hög. Det innebär att Trafikverket framförallt väljer 70, 80 och 90-vägar utan mitträcke.

"Mannen med apmasken"

– Vi kan tydligt se att hastigheten har sjunkit på de sträckor där kameror införts. Det känns väldigt bra att polisen inte behöver åka och lämna väldigt tråkiga besked till nära och kära. Och vi minskar buller och utsläpp av koldioxid, säger Maria Kleemo.

Antalet blixtar är inte detsamma som antalet bötfällda. Omkring 40 procent av ärendena polisen får in via kamerorna leder till att någon lagförs för brottet. Väderförhållanden och bildkvalitet påverkar möjligheten att identifiera personen bakom ratten.

Vad är det konstigaste ni fått se på fartkamerabilderna?

– Emellanåt, inte ofta, kan vi få ärendebilder med en cykel, skoter eller ”mannen med apmasken” som är känd i media sedan tidigare, säger Maria Kleemo.

Sträckor med fartkameror i Värmlands län
SträckaKommunVägnummerTillåten hastighet (km/h)Antal blixtar längs sträckan januari till och med juni 2020Placering nationellt utifrån antal blixtar
Fagerås - SunneSunneE4590280141
Karlstad - MolkomKarlstad637029865
Arvika - SpekedArvika6170Ingen uppgiftIngen uppgift
Björkås - BergvikKarlstadE1880Ingen uppgiftIngen uppgift
Drevsta - Övre KvarnmotetKristinehamn267029675
Kajsheden - KajshedenTorsbyE1670257259
Ö Högboda - BrunsbergKil618030934
Kalleviken - SlorudArvika618030740
Knöstad - ValnäsSäffleE1890153403
Stolpen - StolpenKristinehamnE187030935
Töcksmarks kyrka - HolmedalÅrjängE1890231340
Kroksvik - KroksvikKristinehamnE187030350
Kätterud - KätterudKarlstad617031525
Källa: TT, Polisen

Artikeltaggar

Arvika kommunBöterFortkörningHastighetskontrollKarlstads kommunKätterudKils kommunKristinehamns kommunNTFPolisenSverigeTrafikTrafikolyckorTrafiksäkerhetTrafikverketVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.