Hoppa till huvudinnehållet

Svenneling (V): "Jag hoppas aldrig få se karensdagen igen"

Publicerad:
När det är ledigt från riksdagen tar sig Håkan Svenneling gärna ut i naturen. Här i Glaskogen, Arvika.
När det är ledigt från riksdagen tar sig Håkan Svenneling gärna ut i naturen. Här i Glaskogen, Arvika. Foto: Privat

I februari nominerades Håkan Svenneling av Vänsterpartiet i Värmland till Jonas Sjöstedts efterträdare men tackade nej.

– Jag var lite sugen på processen att kandidera till partiledare men det var inte en vit kille från Värmland man sökte just nu.

Efter sex år i riksdagen seglade Håkan Svenneling i februari upp som en av de nominerade kandidaterna till partiledarposten efter Jonas Sjöstedt.

– Jag blev glad och det hade varit spännande men jag hade inte tillräckligt brett stöd. Det gick tidigt till vice partiordförande Nooshi Dadgostar och jag tror hon kan bli en väldigt bra partiledare, hon har ett stort och starkt stöd.

Det är nu halvtid i riksdagsarbetet och fokus har flyttat från integration och fler poliser till olika räddningspaket under coronapandemin.

Hur har du upplevt de här två åren sedan valet?

– Jag tyckte förra mandatperioden var stormig men nu är det ett konstigare tillstånd. Det tar tid för politik att sätta sig och det var ett sökande i början bland de politiska partierna och sedan kom coronan.

– Det har blivit tydligt att vi har en minoritetsregering då det behövts många debatter och jämkningar i många frågor. Nu blev det fokus på vad vi kan lägga åt sidan och inte vara osams om. Vi får se hur stridslinjen blir efter pandemin.

Sedan valet 2018 har Håkan Svenneling (V) på Värmlandsbänken varit ledamot av utrikesutskottet och resorna runt om i världen har varit många.

– Det jobbet bygger mycket på resande och i höstas var jag i Ryssland, Palestina, Israel och Brasilien. Indien och Georgien var inbokade under våren. Resorna är grejen med att sitta i utskottet och jag har fått ett uppsving i hur roligt jag tycker det är med riksdagsarbetet. Men under våren ströks allt i kalendern och videomöten staplades på varandra.

2014 var Håkan Svenneling nyvald riksdagsledamot.
2014 var Håkan Svenneling nyvald riksdagsledamot. Foto: Helena Ingman

Kontrasten med jobb från köksbordet i Karlstad under vårens reseförbud blev markant.

– Det är knepigt och konstigt att hitta formen för att bedriva det politiska arbetet hemifrån. Med en 55-mannariksdag har jag sluppit rösta men det betyder inte att jag jobbat mindre. Jag var mycket i Stockholm i början eftersom det är mycket sekretess i utrikesfrågor, men under fem veckor satt jag hemma i Karlstad eftersom jag hade symtom som kan ha varit covid-19. Jag har dock inte testat mig.

Det har sett lite olika ut bland riksdagsledamöterna hur man tolkat coronarestriktionerna. Hur har du gjort?

– Jag har begränsat antal studiebesök på arbetsplatser, träffat samma personer istället för nya och isolerat mig så mycket som möjligt. Det är viktigt att lyssna på myndigheternas råd i den här frågan, resa med bil istället för tåg, hålla avstånd och tvätta händerna. När jag går in i en butik tittar jag alltid efter handspriten.

Något normalt "sommarlov" från riksdagsarbetet blir det inte heller i år.

– VI har viss beredskap. De flesta åtgärder i coronapandemins spår som behövs här och nu är gjorda. jag har fått rycka in och hjälpa till i finansutskottet, där jag satt förut, som har hanterat nio stycken ändringsbudgetar under våren. Så det har varit intensivt.

Har regeringen agerat rätt tycker du?

– Sverige kunde haft en striktare och tuffare linje än vi haft, många ser på Sverige med misstro. Något av det som provocerat mig är att man fortsatt göra skönhetsoperationer, resurser som kan användas i sjukvården istället.

– Och att man gjort likadant i hela landet oavsett smittspridning. Finland sände en tydlig signal när de stängde Helsingfors och Sverige kunde ha stängt Stockholmsregionen där smittan var stor. Att se de höga dödstalen är inte alls kul.

Karensdagen hoppas han aldrig få se igen.

– Det är inte konstigt att äldrevården havererat när resurserna är otillräckliga så folk inte har råd att vara hemma vid symtom. Jag har svårt att se att vi tar tillbaka karensdagen, det är ett högt pris för att kunna vara hemma sjuk. Jag tycker det är självklart politiskt att vi tar bort den för all framtid.

Paddling och vandring är återkommande inslag på semestern.
Paddling och vandring är återkommande inslag på semestern. Foto: Privat

Vilka blir de viktigaste politiska frågorna till hösten och fram till valet?

– Jag hoppas det blir fokus på ungdomsarbetslöshet och de som står långt ifrån arbetsmarknaden. Det och psykisk ohälsa är viktiga fokusområden. Jag tyckte själv jag blev deprimerad under våren men det kan jag hantera. Men i den ekonomiska krisen och människor i ens närhet som går bort eller är allvarligt sjuka är det än mer viktigt att satsa på öppenpsykiatrin för att göra det lätt för människor att få någon att prata med.

– Vi kan alla vara mer öppna och prata om att det här inte var en klackspark utan ganska allvarligt och tufft.

Vad gäller utrikespolitiken blir det svårare att förutspå anser han. men att coronapandemin kommer vara central är han övertygad om.

– Precis som 11 september 2001 markerade ett skifte i utrikespolitiken kommer även coronapandemin vara det. Det blir tydligt att det saknas otroliga resurser i världen vad gäller hälso- och sjukvård. Det kommer handla mycket om hur pandemin påverkar vår krishantering och att stå redo.

Även klimatdebatten hade fått stort fokus innan pandemin. Och även efter.

Är det en debatt som kommer få fortsatt stort fokus?

– Jag är helt övertygad om att klimatdebatten är fortsatt levande. Vi har fått styra om till digitala möten istället för att resa så jag tror vi kommer bli mer noggranna med vart, hur och när vi reser efter det här. Många scheman var uppbyggda kring att man snabbt ska flyga in, ha ett möte och sedan hem igen. En trend med långsammare resande med tåg i Europa finns och kommer bli starkare.

Satsar du på ytterligare en mandatperiod?

– Det tror jag nu. Det har varit ett tufft debattklimat men jag vill fortsätta en period till.

Artikeltaggar

Håkan SvennelingJonas SjöstedtKarlstadNooshi DadgostarPolitikSommarintervjunVänsterpartietVärmlandsbänken

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.