Hoppa till huvudinnehållet

Nu börjar förhandlingarna på Hammarö – S och M möts i veckan

Publicerad:
 Bosse Henriksson (M) kommunstyrelsens ordförande i Hammarö kommun.
Bosse Henriksson (M) kommunstyrelsens ordförande i Hammarö kommun. Foto: Håkan Strandman

Semestern är slut för Hammarös politiker. Nu börjar samtalen som ska ge en lösning på den politiska turbulensen.

– Vi träffar Socialdemokraterna på onsdag eller torsdag, säger Bosse Henriksson (M), kommunalråd.

– Vi tar ett steg i taget och börjar med Socialdemokraterna så får vi se om vi kan komma överens. Vi behöver kanske hitta ett mittenspår, säger Bosse Henriksson.

Som NWT tidigare berättat började den politiska turbulensen med att Hammarösamverkans budget för nästa år röstades ner i fullmäktige till förmån för det förslag som lagts av S och V. Röster från Sans o balans blev avgörande.

Hoppade av

Därefter hoppade C och MP av samarbetet i Hammarösamverkan. Anledningen angavs vara samarbetssvårigheter med kommunalråden Mattias Joelsson (KD) och Bosse Henriksson.

Samtalen för att hitta fram till en ny politisk ledning som har möjlighet att få majoritet för sina förslag, påbörjas den här veckan och förväntas ta några veckor.

– I slutet av augusti kanske vi har en lösning, tror Bosse Henriksson.

"Vi backar inte en tum på budgeten", säger Solweig Gard gruppledare för Socialdemokraterna i Hammarö kommun.
"Vi backar inte en tum på budgeten", säger Solweig Gard gruppledare för Socialdemokraterna i Hammarö kommun. Foto: Joachim Lagercrantz

Solweig Gard är Socialdemokraternas gruppledare. Hon planerar att hålla möten med samtliga partier den här veckan.

S är största parti på Hammarö med 11 mandat. Tillsammans med Moderaternas 7 mandat skulle de två partierna få egen majoritet.

– Det är lättare att samarbeta med en part, säger Solweig Gard.

Heliga frågor

Ett samarbete mellan M och S öppnar för ett byte på posten som kommunstyrelsens ordförande eftersom S är det största partiet.

– Jag vill självklart sitta kvar. Det vore synd att behöva avbryta arbetet mitt i perioden, säger Bosse Henriksson.

Socialdemokraterna förbereder sig för samtal med samtliga partier.

– Vi tänker nu på vad som är heligt för oss. Budgeten backar vi inte en tum på. Och vi kan inte tänka oss en skattesänkning, säger Solweig Gard.

Sossarnas flirt med M på Hammarö: "Lättare att samarbeta med ett parti"Bosse Henriksson (M) om framtiden: "Öppna för alla möjligheter"De krävde hans avgång – Joelsson (KD) om kritiken: "Välkommen till sandlådan"Centerpartiet och Miljöpartiet lämnar HammarösamverkanFortsatt ovisst om Hammarösamverkans framtid

Artikeltaggar

Bosse HenrikssonHammaröHammarösamverkanMattias JoelssonNyheterPolitikSocialdemokraternaSolweig Gard

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.