Ingen logik i reglerna om antal besökare

Insändare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Insändarskribenten har funderingar kring reglerna om besökare på olika platser, utifrån coronarestriktioner. Arkivbild.
Foto: Helena Karlsson
Hembygdsarrangemangen Dragspelsstämman i Ransäter, Klar-Hälja på Kärnåsen i Norra Råda, Gammelvala i Brunskog och Amerikabrevet i Blomskog blev tvingade att ställa in sina aktiviteter i år på grund av att det endast får samlas högst 50 personer under ett arrangemang, trots att dessa föreningars aktiviteter och program till absolut största delen är utomhus.

Men att det under en dag är 14 000 personer inne i Töcksfors Shoppingcenter, det är ok enligt gällande regler/restriktioner, där allt är inomhus!

Det finns ingen som helst logik i dessa regler!

Sveriges hembygdsföreningar är den främsta och största kulturbäraren i landet, enbart i Värmland finns cirka 90 hembygdsföreningar.

Kulturrådet har i samband med coronapandemin särskilda stöd att söka för till exempel bygdegårdar och Folkets hus-föreningar, men ingenting särskilt till hembygdsföreningar. Här måste något ha gått helt fel, eller är det så total kunskapsbrist inom kulturrådet?

Jag förutsätter att de statliga myndigheterna inser hur helt fel det blivit med de regler som, efter myndigheternas beslut, gäller idag och omedelbart kontaktar alla fantastiska hembygdsföreningar och ger dem ersättning för sina förlorade arrangemangsintäkter, åtminstone till beräknade driftskostnader för hembygdsgårdarna innevarande år!

Jag hoppas också att denna insändare besvaras av berörda myndigheter, där de nuvarande reglerna förklaras på ett pedagogiskt och tydligt sätt, liksom hur misstaget har kunnat ske att det inte finns direkta bidrag att söka i samband med coronapandemin för hembygdsföreningarna, Sveriges största och främsta kulturbärare.

Jan Bäckström

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.