Vilda igelkottar fångas – hålls som husdjur

Publicerad:
Att flytta på eller ta hem igelkottar klassas som olaga jakt, enligt biologen Mattias Forshage. Arkivbild. Foto: Michael Probst

Att ta hem igelkottar för att hålla som husdjur har blivit populärt – men det är olagligt. Jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet får in många samtal från människor som undrar hur de bäst kan flytta och ta hand om de rödlistade djuren.

– Så vi får säga gång på gång att det ska man inte göra alls, säger Mattias Forshage.

Igelkottar finns i större delen av Sverige och det är många som vill ta hem de taggiga, söta djuren.

– De är ju ganska gulliga, men framför allt är de väldigt lätta att komma nära. De är ganska ouppmärksamma, både ser och hör dåligt, säger Mattias Forshage, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Form av jakt

Men att ta hem vilda däggdjur är olagligt. I veckan fritog polisen i Köpings kommun en igelkott som varit fastknuten i ett ben vid en koja i skogen. Händelsen utreds nu som djurplågeri. Och i Nyköping pågår en förundersökning gällande brott mot jaktlagen efter en anmälan om att flera personer ska ha fångat in igelkottar för att ha som husdjur, vilket Södermanlands Nyheter skrivit om.

– Det är olaga jakt. Att fånga ett djur och ta hem det är att ta det ur sin naturliga miljö och det är en form av jakt. För att bedriva jakt så ska man ha jaktlicens, jakträtt, det ska vara definierad jakttid. Det har vi inte i Sverige på igelkott, säger Forshage.

Många har frågor om igelkottar.

– Det är väldigt många som hör av sig till oss och undrar hur de ska bete sig för att flytta igelkottar och hur man ska ta hand om dem. Så vi får säga gång på gång att det ska man inte göra alls. Då kan man tänka sig att det är väldigt många som gör det utan att höra av sig till oss och fråga. Så det är absolut ett problem.

Rödlistad art

Jourhavande biolog får även frågor om hur man flyttar igelkottar som placerat sig på vad som anses vara opassande platser.

– Om de har ett bo där de föder upp ungar på ens tomt så tycker folk att det var ju väldigt olämpligt, här har vi ju barn. Det är bäst att vi flyttar dem till ett ställe som är mycket bättre för igelkottar. Det är ett problem att folk tror att de är bättre än igelkottarna själva på att avgöra vad som är en bra igelkottsmiljö. Det är lika mycket olaga jakt att flytta bort dem.

Sedan april i år är igelkotten rödlistad av artdatabanken. Djuret klassas som nära hotad då dess population har minskat. 2015 ansågs igelkotten vara livskraftig. Enligt artdatabanken kan en möjlig förklaring till minskningen vara att grävlingen, ett av få rovdjur som äter igelkottar, har gynnats av milda vintrar.

Jennifer Berg Eidebo / TT

Artikeltaggar

Djur och naturHusdjurJaktbrottSverige

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare