Hoppa till huvudinnehållet

Två naturnära restaurangpärlor med utsikt över Fryken

Publicerad:
"Det är så vackert i Stöpafors för man kan se Lysvik därifrån", lär någon ha sagt och formodligen det omvända. Faktum är att "vackerheta" finns på båda sidor av Övre Fryken.
"Det är så vackert i Stöpafors för man kan se Lysvik därifrån", lär någon ha sagt och formodligen det omvända. Faktum är att "vackerheta" finns på båda sidor av Övre Fryken. Foto: Morgan Bäckvall

När många restauranger kämpar i motvind i coronapandemins spår är det åtminstone två välbesöka resmål som går mot strömmen och får många besökare: Tossebergsklätten i Stöpafors och Mormors glasscafé i Lysvik.

På Mormors glasscafé i gamla missionshuset i Lysvik laddar Catarina Larsson och hennes personal inför att öppna klockan tolv på lördagen. Turister och hemesterfirare mer eller mindre hänger på låset för att köpa glass och insupa miljön med Fryken som spegel.

– Det har gått förvånansvärt bra i sommar. Men vi var oroliga innan: ska det komma folk överhuvudtaget, undrade vi. Men faktum är att vi har lika mycket kunder som vanligt under högsäsongen. Det är nästan ingen skillnad, säger Eva Larsson, pensionär som ibland hjälper till på Mormors glasscafé.

Catarina Larsson, till höger, behöver många ungdomar på Mormors glasscafé, även den här sommaren.
Catarina Larsson, till höger, behöver många ungdomar på Mormors glasscafé, även den här sommaren. Foto: Morgan Bäckvall

– Vi har märkt att det ökat med besökare från Dalarna, som kanske tagit en hemestertur hit. Vi har fått tillbaka en del norrmän sedan gränsen öppnade, men de flesta stannar nog i Töcksfors och Charlottenberg, säger Catarina Larsson.

Mormors glasscafé säsongsanställer ungdomar som jobbar och även i år behövs det 20 - 22 stycken. De exklusiva glassmenyerna behöver nämligen en hel del omsorg innan servering.

Det är fullt på parkeringen intill restaurangen på Tossebergsklätten.
Det är fullt på parkeringen intill restaurangen på Tossebergsklätten. Foto: Morgan Bäckvall

På Tossebergsklätten i Stöpafors är det en jämn ström av bilar som når toppen och det är inte alltid lätt att hitta parkering. De nya ägarna Jeanette Jonsson och Morgan Södergren har fullt upp, inte minst för att de även har King´s Cakery på Ekebyvallen i Rottneros.

– Storsäljaren för oss är väl motti och fläsk, men vi har förnyat en hel del. Det har rullat på för oss, men när många dragit ned så har vi kämpat. Även vi som ägare har jobbat 15-timmars dagar ibland. Vi utökade med matlådor och började med frukostar, säger Jeanette Jonsson och berättar:

– Våra besökare kommer nog från platser inom en radie av 15 mil. Många kommer upp till oss flera gånger under sommaren.

Mormors glasscafé ligger i det gamla missionshuset i Lysvik, intill Övre Frykens östra strand.
Mormors glasscafé ligger i det gamla missionshuset i Lysvik, intill Övre Frykens östra strand. Foto: Morgan Bäckvall

På både Mormors glasscafé och restaurangen på Tossebergsklätten får man naturen och vacker utsikt på köpet. Det är lätt att hålla distans.

– Ute hos oss är det så stort att borden kan stå glest. När det regnar och alla vill in är det svårare, men vi har glesat ut borden, säger Eva Larsson.

Artikeltaggar

FrykenLysvikMormors glasscaféNyheterStöpaforsTossebergsklätten

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.