Hoppa till huvudinnehållet

KTIC-bygget: Kommunens konsult kostade en miljon kronor mer än planerat

Publicerad:
Prislappen för Kristinehamns teknik- och innovationscenter, KTIC, tickar på. Samtidigt har invigningen skjutits på framtiden och kan – i bästa fall – ske tidigast om ett år.
Prislappen för Kristinehamns teknik- och innovationscenter, KTIC, tickar på. Samtidigt har invigningen skjutits på framtiden och kan – i bästa fall – ske tidigast om ett år. Foto: Denny Jansson

Kostnaden för bygget av Kristinehamns teknik- och innovationscentrum tickar på.

Den konsulttjänst som kommunen köpt in har hittills kostat skattebetalarna en dryg miljon kronor mer än väntat.

Som NWT tidigare har berättat pågår en lång och omfattande tvist mellan Kristinehamns kommun och byggbolaget Noctor i det problemomgärdade bygget av KTIC.

Egentligen skulle hundramiljonersbygget ha stått klart inför terminsstarten i augusti, då fastigheten skulle ha rymt såväl gymnasieskola som kommunens näringslivsbolag.

Efter en underkänd slutbesiktning tidigare i år ligger invigningen nu dock i bästa fall minst ett år framåt i tiden.

Samtidigt blir hundramiljonersbygget allt dyrare. Inte minst för den konsulttjänst som Kristinehamns kommun köper in i form av en biträdande projektledare.

Tagit mer tid

Hittills har tjänsten, som kommun köper av SWECO, kostat 1,3 miljoner kronor – en miljon kronor mer än den ursprungliga prognosen på 300 000 kronor.

– När vi tecknade kontrakt 2018 gjorde vi en uppskattning tillsammans med konsulten om hur mycket arbetstid som skulle komma att krävas. Det har dock tagit betydligt mer tid i anspråk än så, säger Andreas Rudsvik som är förvaltningschef på tekniska förvaltningen.

– För varje dag som går blir projektet dyrare. Vi vill också få ett avslut på det här.

Behövs det två projektledare i det här projektet?

– Ja. Kommunens projektledare driver andra projekt också, så han är inte bara projektledare för ett projekt. Då behövs resurser och mer kompetens. Framför allt i det läge vi befinner oss i nu när vi är oense om olika saker vilket skapar merarbete för både oss och Noctor.

Två projektledare

Att kommunen både har en egen, anställd projektledare och därutöver köper in en projektledartjänst på konsultbasis handlar enligt Andreas Rudsvik om att man vill hålla nere personalkostnaderna:

– Det beror på hur mycket kommunen har att göra i övrigt. Vi anställer inte fler projektledare när vi har fler projekt, utan då tar vi in fler konsulter. Då blir vi av med dem när projekten är över och vi inte längre har behov av dem.

Andreas Rudsvik menar att kostnaden hade varit något samma om kommunen hade anställt en biträdande projektledare i stället för att ha tagit in en konsult:

– Vi räknar med att en projektledare kostar ungefär 700 000 kronor per år. Det är klart att det blir billigare med en fastanställd, men då står man också kvar med kostnaden när projektet är avslutat. Tittar man på längre sikt vill man inte ha en alltför stor organisation.

Andreas Rudsvik är ny förvaltningschef på tekniska förvaltningen på Kristinehamns kommun.
Andreas Rudsvik är ny förvaltningschef på tekniska förvaltningen på Kristinehamns kommun. Foto: Maria Andersson

"Svårt att se exakt"

Den biträdande projektledare som kommunen köper in som konsulttjänst fungerar enligt Andreas Rudsvik som en avlastning för kommunens projektledare:

– Det är svårt att exakt se vad de gör olika, men konsulten fungerar som ett bollplank samtidigt som han hjälper till att hålla ordning. Så det är väldigt mycket att hjälpa till.

Så konsulten stöttar er projektledare?

– Ja. Konsulten har kunskap och hjälper vår projektledare väldigt mycket. Ett slags avlastning.

Avtalet förlängdes

När det ursprungliga avtalet, som undertecknades för två år sedan, löpte ut i slutet av mars skrevs ett nytt avtal – en månad innan hundramiljonersbygget underkändes vid slutbesiktningen.

– Det är inte bara i KTIC-projektet som vi har behov av en konsult. Vi kan ju nyttja det här i andra projekt, och då är det enkelt att få tag i konsulter.

Hur rimmar den här kostnadsökningen med att kommunen säger sig vilja hushålla med skattemedlen?

– Vi behöver ha personer som driver våra projekt framåt, och vi hade fått samma kostnad om vi hade anställt själva. Sedan att projektet är så långdraget och att det är väldigt många rättsliga processer är inget som vi tycker är bra.

Om de så kallade ÄTA-kostnader, sådana kostnader som tillkommer under projektets gång men som inte har räknats med från början, säger Andreas Rudsvik:

– Har vi beställt ska vi betala, det finns ingen gräns för att vi ändrar oss under resans gång om det är något som vi har beställt och som har utförts.

Läs mer om KTIC-tvisterna här:

NWT granskar: Här är rören – som kommunen hävdar att man aldrig beställdeKTIC-bråket: Byggbolagets rekonstruktion fortsätterNWT granskar: KTIC-bygget kan bli en katastrof för skattebetalarna: "Jag är orolig"NWT granskar: Byggbråket kan få ödesdigra konsekvenser: "Liv eller död för Noctor"Bilderna inifrån skandalomsusade KTIC-byggetNWT granskar: Viktiga dokument försvann inför slutbesiktningen av miljonbyggetKTIC-bråket: Kommunen hävdar "miss" när byggintyg försvannTvisten om nya gymnasieskolan växerByggbolaget i rekonstruktion efter kommunens obetalda miljonfakturorTvisten om nya gymnasieskolan fortsätter - byggbolaget kräver överbesiktningNya skolan klarade inte besiktningen – öppning skjuts upp till 2021

Artikeltaggar

Andreas RudsvikKristinehamnKristinehamns teknik- och innovationscenterNoctor byggNWT granskarSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.