Hoppa till huvudinnehållet

På färd till Mars

Publicerad:
En Atlas V-raket sköts upp från startplatta 41 vid Cape Canaveral Air Force station den 30 juli 2020.
En Atlas V-raket sköts upp från startplatta 41 vid Cape Canaveral Air Force station den 30 juli 2020. Foto: John Raoux/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I torsdags sköts en Atlas V-raket upp från Florida med destination Mars. Ombord finns en sond med rovern Perseverance och den automatiska helikoptern Ingenuity. Tidigare i juli har också kineserna sänt iväg en sond till Mars, liksom Förenande Arabemiraten med en japansk raket. Färden tar ungefär 7 månader.

Anledningen till denna ”konvoj” är att det just nu föreligger ett uppskjutningsfönster, när Jorden och Mars är i optimalt läge i förhållande till varandra. Dessa fönster återkommer var 26:e månad, så det dröjer drygt två år innan det är dags igen. Vem vet, kanske vi då förhoppningsvis har betydligt större farkoster att skicka. Fråga Elon Musk och SpaceX.

Henrik L Barvå

Politisk redaktör

Artikeltaggar

Cape Canaveral Air Force StationElon MuskFörenade ArabemiratenJapanKinaMarsRymdenSigneratSpaceXUSA