Sveriges ekonomi klarar krisen bättre

Ekonomi | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Finansminister Magdalena Andersson (S) har inte haft ett lätt jobb under våren – men nu verkar det som att hennes ansträngningar har lönat sig. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Historiska BNP-ras över hela Europa – men prognosen för Sverige är klart ljusare.
Bilden av att Sverige har klarat sig bättre håller, säger SEB:s Robert Bergqvist.

Att nedstängda samhällen, tillbommade industrier och låsta butiker slår hårt mot ekonomin har alla varit överens om, men i vilken omfattning har man inte vetat. Förrän nu. När Europas länder presenterar bruttonationalprodukten (BNP) för andra kvartalet blir det facit – med idel knallröda siffror.

– Det är ett dystert facit som visar på kraften i coronakrisen. Jag som ekonom har aldrig sett sådana här siffror tidigare, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB.

I Spanien krympte BNP med 18,5 procent jämfört med första kvartalet, det största fallet i EU. Italiens ras låg på 12,4 procent och Frankrikes på 13,8 procent. EU-ländernas samlade BNP minskade med 11,9 procent, medan enbart euroländernas sammanlagda nedgång var 12,1 procent under andra kvartalet.

Även på andra sidan Atlanten såg det mörkt ut. USA:s BNP minskade med 9,5 procent jämfört med första kvartalet.

– Vanligtvis när vi pratar om BNP-fall är det några tiondelar under nollstrecket, nu har Spaniens ekonomi krympt nästan 20 procent under ett kvartal, säger Robert Bergqvist.

Svenska prognoser ljusare

De svenska siffrorna publiceras först onsdagen den 5 augusti, men prognoserna ser betydligt bättre ut än övriga länder. SEB spår ett fall på 8 procent under andra kvartalet jämfört med det första, medan storbankskollegorna Nordea och Handelsbanken spår 8,5 procent respektive 7 procent.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, säger att det ser ut som att Sverige har klarat sig bättre än många andra länder under första halvåret. Jämfört med våra nordiska grannar är skillnaden dock mindre.

– Svensk ekonomi var en av få som inte hade en nedgång alls i första kvartalet, till att börja med. Under andra kvartalet ser nedgången ut att bli dramatisk även här, men inte lika dramatisk som i andra länder, säger han.

De uppseendeväckande siffrorna i övriga Europa speglar framför allt de nedstängningar som gjordes i april och maj. Det gör den här krisen unik, enligt Isaksson.

– Normalt orsakas ekonomiska kriser av ekonomiska obalanser. Den här gången är det en extern chock, ett aktivt beslut att stänga ekonomin för att stoppa pandemin. Den dramatiska inbromsningen speglar just det.

Bättre för Sverige

Robert Bergqvist tror att det kan finnas fler förklaringar till Sveriges fördel, bland annat hur olika länders ekonomiska struktur ser ut. Till exempel är vi i Sverige inte lika beroende av turism som länderna i södra Europa.

– Ska man jämföra Sverige med Europa är det därför mer rättvisande att jämföra med Tyskland. Tysk BNP föll med 10 procent, så vi bedömer ändå att det går bättre för Sverige.

Dessutom tror han att svenskarna haft lättare att ställa om till ett mer digitalt liv, bland annat eftersom vi redan innan hade gjort nätshopping till en vana. Men samtidigt är Sverige ett litet, exportberoende land som påverkas starkt när övriga Europa går på knäna.

– Även om vi kan hålla igång den inhemska ekonomin så sänker exporten Sverige, det kan vi inte skydda oss mot. 70 till 75 procent av vår export går till just Europa så utifrån det perspektivet är det viktigt att de kommer på fötter igen, säger Bergqvist.

Inte hela bilden

Båda ekonomerna lyfter vikten av att de europeiska siffrorna är just preliminära och därmed kan komma att revideras. De skickar dessutom med en brasklapp om att pandemin fortfarande pågår för fullt – och att det därför är vanskligt att rangordna vilket land som klarat sig bäst.

– Jag tycker att det är för tidigt. För att dra några långtgående slutsatser måste vi vänta minst ett år, kanske två, säger Torbjörn Isaksson.

Han får medhåll av Robert Bergqvist:

– Jag skulle vilja ha den här diskussionen om ett år. Innan man slår fast vilken strategi som har varit bäst, både för sjukvården och för ekonomin, måste vi ha hela bilden. Det har vi inte än.

Alice Nordevik/TT

Fakta: BNP-rasen i Europa andra kvartalet

Fakta: BNP-rasen i Europa andra kvartalet

Under andra kvartalet krympte Spaniens bruttonationalprodukt (BNP) med 18,5 procent jämfört med föregående kvartal och med 22,1 procent jämfört med motsvarande period 2019, skriver Reuters.

Italiens BNP-ras landade på 12,4 procent mellan kvartalen och 17,3 procent i årstakt, enligt statistikbyrån Istat.

Franska Insee redovisar en BNP-minskning på 13,8 procent jämfört med första kvartalet och med 19 procent jämfört med andra kvartalet 2019.

I Tyskland rasade BNP med 10 procent jämfört med samma period i fjol, justerat för säsongsvariationer.

EU-ländernas samlade BNP minskade med 11,9 procent jämfört med första kvartalet och med 14,4 procent i årstakt, enligt Eurostat. Ser man enbart till euroländerna så var nedgången 12,1 procent mellan kvartalen och 15 procent i årstakt.

Fakta: Utsikterna för Skandinavien hela 2020

Fakta: Utsikterna för Skandinavien hela 2020

Under helåret 2020 förväntas Sveriges BNP falla med 5 procent, enligt en undersökning som nyhetsbyrån Reuters gjort bland ekonomer.

Norges och Danmarks BNP spås falla med 4,5 procent respektive 4,3 procent.

Men en snabb återhämtning väntas också. Enligt undersökningen spås Sveriges ekonomi växa med 3,9 procent under 2021. Norges och Danmarks ekonomier spås växa med 4,0 procent respektive 3,8 procent. Däremot ser arbetslösheten ut att förbli hög under såväl 2020 som 2021.

Källa: Reuters

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.