Hoppa till huvudinnehållet

Peter Jonsson (S), nytt kommunalråd: "Alla måste hjälpas åt"

Publicerad:
Från och med lördag är Peter Jonsson (S) formellt kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Torsby kommun.
Från och med lördag är Peter Jonsson (S) formellt kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Torsby kommun. Foto: Morgan Bäckvall

Avgående kommunalrådet Ann-Katrin Järåsen har städat ur sitt kontor i kommunhuset i Torsby och nu tar Peter Jonsson (S) över. På måndag påbörjas en annan syssla än den han haft som badhuschef i Torsby kommun och hans efterträdare är utsedd i barn- och utbildningsnämnden.

– Det är väl lite pirrigt, men det ska bli intressant. Nu blir det mycket nytt man ska hålla koll på, alla styrelser, sätta ihop dagordningar och kalla till möten. Det är en del att ta tag i, säger Peter Jonsson.

Peter Jonsson har varit badhuschef för Torsbybadet och Sysslebäcksbadet. Han har dessutom varit barn- och utbildningsnämndens ordförande, men där efterträds han av centerpartisten Dag Nyström.

Peter Jonsson har varit i hetluften den senaste tiden i samband med avvecklingen av Aspeds skola. Han har också varit med om besluten att bygga ut Frykenskolan till en kostnad av cirka 46 miljoner kronor. Skolan kommer att invigas i dagarna.

Som kommunalrådet kommer Peter Jonsson att leda kommunstyrelsen och det gäller som ordförande att sätta ihop en aktuell dagordning. Till sin hjälp kommer han att ha Torsby kommuns andra kommunalråd, Anna-Lena Carlsson (C).

– Vi träffar även oppositionen och går igenom dagordningen med dem. Kommunchefen är med och teknisk chef kan vara med beroende på vilka frågor som behöver tas upp. Vi kallar ihop de tjänstemän som har saker som behöver beslutas. Första veckan för mig blir kanske att ta reda på hur läget är med redan pågående ärenden, förklarar Peter Jonsson.

Frågor som kan dyka upp den närmaste tiden är utbyggnaden av elektronikföretaget Note, samt VA-utbyggnaden i Branäsområdet.

Peter Jonsson (S) har en lätt promenad från hemmet och till Kollsbergs hembygdsgård, med utsikt över Norra Fryken.
Peter Jonsson (S) har en lätt promenad från hemmet och till Kollsbergs hembygdsgård, med utsikt över Norra Fryken. Foto: Morgan Bäckvall

Är det några skolfrågor som kommer att hänga med in i din nya roll?

– Ja, det är väl klart, vi har ju ordförandegruppen som träffas, och där lämnar det rapporter om hur det går i olika nämnder. Vi jobbar ju tajt hela tiden. Det är viktigt att nämnder och kommunstyrelsen har en bra dialog med varandra.

Vilka intryck känns nya för dig jämfört med tidigare?

– Den stora skillnaden är att det är väldigt brett, det hoppar från enkla avgifter till stora utvecklingsfrågor. Man pratar näringsliv och man pratar de verksamheter vi själva har under oss: fritidsavdelning och tekniska, alltså mycket bredare än jag har jobbat tidigare som skolpolitiker. Man behöver skaffa sig en bra inblick i hur verksamheterna fungerar.

Vilka frågor brinner du för i kommunpolitiken?

– Att vara politiker är att kunna ta beslut där vi prioriterar olika saker. Att vi har en tanke som: "att vi behöver skapa flera jobb", "att vi behöver ha meningsfull fritid" och "att vi behöver ha bra bostäder". Att prioritera så att det blir bra för så många som möjligt tycker jag är politik. En viktig del är förankringsarbete med kollegor och opposition. Att ha en bra majoritet där alla jobbar för samma sak. I en kommun måste alla hjälpas åt.

Vad anser du om den lokalpolitiska debatt som ibland förs i sociala medier?

– Generellt sett bra, men det finns enstaka personer som kanske skulle tjäna mera på att inte göra så mycket politik av allt, utan försöka jobba för kommunens bästa istället. Man kan inte bara se till ett fåtal människor. Det totala politiska samarbetet tycker jag är jättebra. Det ska vi stärka och göra ännu bättre.

Vissa säger att det pågår en centraliseringspolitik i Torsby. Vad säger du om det?

– Det finns ingen medveten strategi. Majoriteten består av liberaler, centern och socialdemokrater. Många av våra politiker kommer ju inte från Torsby tätort, det är inte ens många av dem som bor där. Den frågan skulle man kunna ta bort direkt. Det är svårt som politiker att påverka en centralisering som pågår i hela världen. Budgeten styr mera än vad man tror. En stor verksamhet blir ju billigare än att ha många små. Vi har ändå försökt att behålla så många små verksamheter vi kan.

Varför avvecklas Aspeds skola i Vitsand?

– Det som hände i Vitsand var att ett antal barnfamiljer valde Torsby, fast man bor kvar. Vi har ju det fria skolvalet. Dessutom var det färre förskolebarn än på något annat ställe. Det var dessutom svårt att rekrytera personal. Vi hade en lärartjänst som vi inte lyckades tillsätta. För en lärare kan det vara en tuffare utmaning att ha en F-4:a, än att ha en ren 2:a eller 3:a. Det som pekade ut Vitsand var att det fyllde inte på med barn.

Hur ska ni hantera socialnämndens underskott?

– Kommunstyrelsen kommer att följa socialnämnden jobb väldigt tajt. Det verkar som vår tillförordnade socialchef har gjort en hel del bra saker, som börjar ge resultat. Det ska bli spännande att se under hösten.

Vad anser du om att upprätthålla icke lagstadgade verksamheter, exempelvis badhusen, där du själv varit badhuschef?

– Man kan fundera på om man har råd eller inte. Det är väl många kommuner som har verksamheter som inte täcker sig själva. Det tillhör det prioriteringsjobb jag kommer att hamna i.

Artikeltaggar

Ann-Katrin JäråsenDag NyströmNyheterPeter JonssonPolitikTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.