Nästan 200 klagar på Moskébygget

Publicerad:
Nu har arbetet börjat med att granska alla överklagandena. Foto: Mikael Lindblom

Till slut blev det 170 personer som överklagade bygglovsbeslutet av en Moské på Rud. Det är mycket jobb att gå igenom varje överklagande för sig.

Det hör till ovanligheterna att nästan 200 personer lämnar in överklaganden på ett bygglov.

– I förhållande till andra bygglov sticker det här ut. Vi får kanske tio, eller upp till tjugo överklaganden, på andra bygglov. Det brukar vara fler när det är fråga om flerfamiljshus, säger Göran Wirdéus, chefsjurist på länsstyrelsen Värmland.

Ovanligt

– Tidigare har vi haft många överklaganden på detaljplaner, men jag har aldrig varit med om något liknande i fråga om bygglov.

Arbetet med att se över överklagandena har precis börjat och det kommer att ta tid.

– Nu ska jag börja strukturera upp klagomålet och försöka få ett grepp om vilka som klagar, vilka skäl de kan ha och se vilka som ska prövas i sak och vilka som ska avvisas. Det är bara att konstatera att det är såhär, och det är bara att göra jobbet.

Ingen överblick

Wirdéus ser hur många namn i överklagandena det finns just i detta nu, men har inte fått en överblick av hur klagomålen ser ut. Finns det protestlistor kan jobbet ta ännu längre tid.

– Det beror på hur den ser ut. Man kanske har protesterat rent allmänt mot ett byggande och då blir det svårare, eller så har man kanske skrivit under fast man själv inte är direkt berörd. Jag måste titta på varje handling och ta ställning till varje handling var för sig, säger Wirdéus.

Läs mer:

Kulturföreningens ordförande om moskéöverklagandena: "Jag är inte förvånad"Här skulle det också byggas en moské – plötsligt tvärvände politikernaDelade meningar på Rud om moskén – så tycker de boendeMoskén: Över 130 har överklagat – så tycker KarlstadsbornaMånga överklagar moskébeslutet

Artikeltaggar

Islamiska kulturföreningenKarlstadMoskéerRudSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare