Miljöpartiets migrationspolitik är inte human

Debatt
PUBLICERAD:
Moderata ungdomsförbundet i Värmland står upp för en flyktingpolitik som är human på riktigt. Där ett kvotflyktingsystem hjälper människor som är på flykt, skriver Noah Hjortman.
Foto: Privat
Alternativet, ett kvotflyktingsystem där vi beviljar asyl på plats och sedan ansvarar för flyktingarnas säkra väg till Sverige, säger Miljöpartiet nej till, skriver Noah Hjortman.

Efter decennium av sprättighet var någonting långtgående äntligen på väg att hända i migrationspolitiken. Stefan Löfven var beredd att sätta sig ned och förhandla fram den gemensamma, strama migrationspolitik som det faktiskt sedan länge råder en bred samstämmighet kring i riksdagen. Även SSU:s förbundsordförande hoppade på tåget om att begrava den vansinniga migrationspolitik som tillåts styra Sverige under en allt för lång tid.

Miljöpartiet förde som vanligt mycket oväsen kring detta. ”Är du medmänsklig eller är du moderat?” undrade deras ungdomsförbund. ”För oss är det viktigt att vi har en human migrationspolitik” skanderade partiets språkrör Isabella Lövin. Efter hot om att lämna regeringen lät sossarna sig till slut bli överkörda av MP:s linje om en ”human” flyktingpolitik i migrationskommittén. Men hur human är deras migrationspolitik egentligen?

Det går i dag inte att söka asyl till Sverige utanför Sverige. Detta innebär i praktiken att den som flyr och vill ta sig hit måste förlita sig på att en flyktingsmugglare med små, överbelastade båtar tar en över ett förrädiskt medelhav och genom en hel kontinent för att man ens ska få en chans att söka asyl här. 2 275 människor dog år 2018 när de försökte korsa Medelhavet för att söka asyl i Europa enligt UNHCR.

Alternativet, ett kvotflyktingsystem där vi beviljar asyl på plats och sedan ansvarar för flyktingarnas säkra väg till Sverige, säger Miljöpartiet nej till. Ett kvotflyktingssystem hade inneburit att vi i Sverige faktiskt också satt en gräns för hur många vi kan ta emot. Då behåller Miljöpartiet hellre den nuvarande ”öppna” flyktingpolitik som varje år skördar tusentals liv på Medelhavet.

När man som flykting sedan får asyl ställs det varken krav eller ges möjligheter. Arbetslösheten bland utrikes födda mellan 15-74 år var år 2019 3,5 gånger så stor som bland inrikes födda i samma ålder enligt SCB. Detta beror inte på att utrikes födda skulle vara latare än inrikes födda, utan på att vi har en bristfällig integration som låser fast nyanlända i ett utanförskap. Man hamnar på ett flyktingboende utan krav på att lära sig svenska, utan utbildning, utan de färdigheter som den svenska arbetsmarknaden kräver.

Om man sedan, mot alla odds, lyckas få ett jobberbjudande är risken stor att man tjänar mer på att leva på bidrag än att börja jobba. Våra låga förväntningar på de som kommer hit gör så att människor fastnar i ett livslångt bidragsberoende. Sedan gör man som man alltid gör, och skryter om hur ”öppna” och ”inkluderande” vi är trots att vi praktiskt taget lever i ett parallellt samhälle skilt från de flyktingar vi påstår oss hjälpa.

Moderata ungdomsförbundet i Värmland står upp för en flyktingpolitik som är human på riktigt. Där ett kvotflyktingsystem hjälper människor som är på flykt. Där vi inte lovar allt till alla, utan ger möjligheter till alla vi faktiskt kan ta emot. Där vi ställer krav på flyktingar för att ge dem en väg in inte bara in det svenska samhället, men också den svenska gemenskapen. Det är dags att Miljöpartiet hoppar ned från sina höga hästar och börjar förespråka en migrationspolitik som är human – på riktigt.

Noah Hjortman

Distriktsordförande, Moderata ungdomsförbundet i Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.