Hoppa till huvudinnehållet

Håll nätet fritt från Huawei

Publicerad:
Stoppa Huawei. Foto: Ng Han Guan/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Storbritannien har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei inte skall få delta i uppbyggnaden av landets 5G-nät. Sverige borde följa det brittiska exemplet och garantera att framtidens infrastruktur hålls säker från främmande makt.

Den brittiska regeringen fattade beslutet förra tisdagen (21/7). Säkerhetsrisken bedöms vara så stor att nätverksoperatörer inte bara förbjuds från att köpa ny utrustning från Huawei, utan allt som redan har byggts med företagets produkter måste rensas ut inom sju år.

I Sverige låter två av de ledande nätverksoperatörerna, Tele2 och Tre, Huawei leverera till deras 5G-nätverk. Men om Huawei får bygga och driva nätverk kommer företaget ha tillgång till den information som förs igenom dem. Problemet är inte att utländska företag bygger svensk infrastruktur, eller att Huawei är kinesiskt i sig, utan att det kinesiska kommunistpartiet använder landets företag som en förlängd arm.

Enligt lag måste alla kinesiska företag lämna över information som är till nytta för ”nationell säkerhet” till landets säkerhetstjänst. Att låta Huawei bygga 5G vore i praktiken att öppna för kinesisk signalspaning i Sverige. Även om den kinesiska regimen sannolikt kommer försöka bedriva spionage på andra sätt – enligt Säkerhetspolisen är den ett stort säkerhetshot – behöver vi inte lämna dörrarna öppna.

Huruvida Hauwei kommer få bedriva verksamhet på egen hand i Sverige avgörs av Post- och telestyrelsen, PTS, som kommer auktionera ut 5G-frekvenser i november. Innan dess skall myndigheten i enlighet med nya regelverk göra en säkerhetsprövning av intresserade företag i samverkan med säkerhetspolisen och Försvarsmakten. Liknande prövning skall också göras av underleverantörer.

I grunden är det rimligt att PTS som ansvarig myndighet hanterar frågor om nätverksutbyggnad. Men med tanke på vad som står på spel borde detta ärende avgöras på regeringsnivå. Hot mot rikets säkerhet är en fråga för högsta instans och vi har inte råd att göra misstag. Det vore också ett steg mot en nödvändig tillnyktring gällande beredskapen för digital infrastruktur.

Under den pågående pandemin har många svenskar använt sig av programmet Zoom för att hålla videomöten. Men under våren har det uppmärksammats att programmet har många integritets- och säkerhetsbrister som gör det enkelt för hackare att komma åt känslig information.

Samtidigt har den populära mobilappen Tiktok, även den kinesisk, anklagats för att vara ett verktyg för Kinas regim. Bland annat har känsliga ämnen som massakern på Himmelska friden torg censurerats och programmet har kopierat text från andra appar. Flera svenska oppositionspartier har därför krävt att Tiktok tas bort från offentliga tjänstemobiler (SR 7/7).

Vi kommer i framtiden bli allt mer beroende av utländska företag för grundläggande kommunikation. Det är inte fel i sig, men ökar riskerna för inblandning av främmande makt. Vi måste höja den digitala beredskapen och en rimlig början vore att inte låta Huawei bygga ryggraden i nästa generations mobilnät.

Artikeltaggar

FörsvarsmaktenHuaweiInternetKinaLedareMobiltelefoniPost- och telestyrelsenSäkerhetspolisenTele2TelekomTikTokTreZoom