Hoppa till huvudinnehållet

Engagerade sig för att rädda Rackstadsmuseet - blir hedersmedlem

Publicerad:
Marcus Modh. Bilden är tagen från öppnandet av den senaste utställningen på Konsthallen i Arvika, där det också ingår några tavlor som är inlånade från museet.
Marcus Modh. Bilden är tagen från öppnandet av den senaste utställningen på Konsthallen i Arvika, där det också ingår några tavlor som är inlånade från museet. Foto: Kerstin Herö

Marcus Modh har utsetts till hedersmedlem i ideella föreningen Rackstadmuseet i Arvika.

Han får hedersbetygelsen för sitt engagemang för museet i våras, då han startade Facebook-gruppen "Rädda Rackstadmuseet", där folk uppmuntrades att teckna medlemskap i museiföreningen.

– I början när allt tråkigt hände och vi fick stänga ner museet startade han på eget initiativ Facebook-gruppen. Det vart otrolig uppslutning och vi fick 30 procent fler medlemmar, så det är klart att vi vill tacka honom för det initiativet, säger museichefen Anneli Strömberg och fortsätter:

– Med sin kunnighet – han drog inte bara igång Facebook-gruppen – höll han tråden levande. Han la ut bilder och inlägg om Rackstadkolonin och bröderna Erikssons möbelverkstad. Det är precis ett sånt flöde man vill ha. Sen kunde vi öppna museet igen, men för oss har stödet betytt jättemycket.

Ett ekonomiskt tillskott i en svår tid.

Anneli Strömberg chef för Rackstadmuseet.
Anneli Strömberg chef för Rackstadmuseet. Foto: Kerstin Herö

Beslutet att tilldela Marcus Modh hedersmedlemskap har tagits av museiföreningens styrelse.

Många kanske känner igen honom genom hans arbete som ansvarig på Konsthallen i Arvika. Men Facebook- gruppen startade han som privatperson när han såg vilken svår situation Rackstadmuseet hamnat i på grund av coronapandemin. Under tre månader tvingades museet hålla stängt.

Han fick nyligen veta att han skulle bli hedersmedlem i föreningen.

– Det var oväntat och snällt av dem. Det är uppskattat, men jag var bara en liten kugge i det stora maskineriet. Det hade inte gått utan allas kärlek till museet, säger Marcus Modh och syftar på alla som tecknade medlemskap i föreningen för att stötta Rackstadmuseet.

– Jag är uppväxt med Rackstadmuseet och de konstnärskapen och samlingarna och ville försöka bidra på nåt sätt för att stötta verksamheten så fler får möjlighet att komma dit och upptäcka det jag gjorde som barn och nu som vuxen.

Facebook-gruppen "Rädda Rackstadmuseet" finns fortfarande kvar, men är vilande.

– Eftersom museet har kunnat öppna igen och fått fler medlemmar. Men jag låter den vara kvar, ifall den skulle behövas någon gång i framtiden igen.

Hedersmedlemskapet innebär, förutom äran, ett livslångt medlemskap i föreningen.

– Det värmer oerhört, säger Marcus Modh.

Själva överlämnandet sker onsdag den 5 augusti på museet av ordföranden i ideella föreningen Rackstadmuseet, Jonny Andersson.

Artikeltaggar

Anneli StrömbergArvikaMarcus ModhNöje/KulturRackstadsmuseet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.