Landshövdingen och fylkesmannen i samtal om fördjupat gränssamarbete

Publicerad:
Landshövding Georg Andrén, till vänster, träffar fylkesmannen Knut Storberget på gränsen mellan Sverige och Norge. Foto: Karin Hovdebo/Länsstyrelsen

Hur ska Sverige och Norge gemensamt hantera de problemställningar som blivit följden i spåren av coronapandemin? De frågorna togs upp när landshövding Georg Andrén träffade Knut Storberget, fylkesman för Innlandet vid norska gränsen i Eda.

Landshövding Georg Andrén har under onsdagen tillsammans med sina kollegor träffat fylkesmannen Knut Storberget och dennes kollegor. Fylkesman är den norska motsvarigheten till landshövding.

Under eftermiddagen hölls möten tillsammans med Grensetjänsten i Morokulien och det blev en promenad längs med gränsen inför ett besök på tullstationen i Eda.

Det som bland annat diskuterades var ett fördjupat samarbete efter gränsöppningen och det var tre punkter som kom i fokus: den gröna ekonomin, konkurrenskraften och den sociala hållbarheten.

Landshövdingen Georg Andrén och fylkesmannen Knut Storberget vill arbeta för ett fördjupat gränssamarbete.
Landshövdingen Georg Andrén och fylkesmannen Knut Storberget vill arbeta för ett fördjupat gränssamarbete. Foto: Karin Hovdebo/Länsstyrelsen

– Det finns olika kommittéer som arbetar med gränssamarbete. Vi vill arbeta för ett fördjupat samarbete, med tanke på de effekter som coronapandemin har haft. Vi vill verka för en jämställdhet och att sätta fokus på att vi hör ihop, säger Georg Andrén.

Grensetjänsten informerade om sitt arbete och berättade att antal samtal under pandemin har fördubblats.

– Vi diskuterade effekten av gränsstängningen och Knut Storberget tycker förstås, precis som jag att det som hänt är beklagligt, säger Georg Andrén.

Diskuterades det varför det är så stor skillnad mellan svenska och norska dödsfall i covid-19?

– Det vi sade var att det är för tidigt att utvärdera pandemin och den svenska och norska strategin. Så vi diskuterade inte den frågan särskilt mycket, säger Georg Andrén.

Artikeltaggar

Eda kommunGeorg AndrénGrensetjänstenKnut StorbergetMorokulienNorgeNyheterSverige

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare