Hoppa till huvudinnehållet

Dyr nota för att sanera Ferlinhallen

Publicerad:
Reporter Göran Persson
Göran Persson
goran.persson@filipstadstidning.se
Sanering i Ferlinhallen efter översvämningar i Filipstad.
Sanering i Ferlinhallen efter översvämningar i Filipstad. Foto: Jennifer Sundelin

Bara utrivning och sanering av Ferlinhallen beräknas kosta cirka 500 000 kronor. Vad slutsumman kommer att landa på är oklart. Nu väntar ytterligare torktid på ett par månader innan återställningsarbetet kan påbörjas.

Förutom vattenskadorna så har en hel del material blivit kontaminerat med avloppsvatten. Även omklädningsrum, personalrum, driftrum och förvaringsutrymmen har skadats.

– Vi river ut allt blött material. Vi bilar upp en del av golvet som ska ut och väggar är öppnade, vi är i slutskedet av rivningen. Sedan är det en förfärligt lång torktid på ett par månader minst, säger Per Green, fastighetschef i Filipstads kommun.

En projektering

Han förklarar att det blir en projektering under sensommaren för vilka åtgärder som sedan ska göras i hallen. Eventuellt kanske man passar på att bygga om något i samband med återställningen av lokalerna.

Per Green, fastighetschef i Filipstads kommun.
Per Green, fastighetschef i Filipstads kommun. Foto: Lena Richardson

Det är oklart vad slutsumman kommer att landa på för hela kalaset. Kommunen vet inte heller om skadorna kommer att ersättas via försäkringen, eller hur mycket som försäkringen kan täcka om det är en godkänd skada.

– Det är ett pågående försäkringsärende och vi vet inte ens om det är det.

Byggts om

Per Green förklarar att Ferlinhallens takavvattning tidigare var kopplad på avloppsnätet, i normalfallet ska det vara direktkopplat på dagvattensystemet. I samband med skyfallet blev det stopp i avloppssystemet och då har vattnet tryckts upp bakvägen in i fastigheten. Det var både dagvatten och avloppsvatten som kom in i lokalen.

Direkt efter skadan såg kommunen till att koppla om fastighetens takavvattning till dagvattensystemet, för att förhindra att en liknande händelse uppstår igen.

Per Green ser inte någon större risk för att någon av kommunens andra fastigheter ska råka ut för någon liknande skada.

Sanering pågår.
Sanering pågår. Foto: Jennifer Sundelin

Artikeltaggar

FerlinskolanFilipstadFilipstads kommunNyheterPer Green

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.