• idag
  26 okt
  10°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  27 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  28 okt
  11°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   1.9 mm
 • torsdag
  29 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  30 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Bryt småpartiernas inflytande i Hammarö kommun

Debatt
PUBLICERAD:
I stort sett alla har två mandat i kommunfullmäktige, vilket visar att det inte är många som har röstat på dem, skriver Lars Westling.
Foto: Lisa Olaison
Koalitionsförhandlingarna är de här partiernas stora stund. För sina få mandat skall man ha både ordförandeposter och välarvoderade uppdrag, skriver Lars Westling.

På Hammarö finns ett stort antal små partier som definitivt har haft ett alldeles för stort inflytande. Det är en starkt bidragande orsak till den politiska, såväl som den ekonomiska röran. Deras inflytande är inte i proportion till stödet från innevånarna. I stort sett alla har två mandat i kommunfullmäktige, vilket visar att det inte är många som har röstat på dem. Ännu mera orimligt blir det, när man ser på antalet "politiker". De är en handfull, i en del partier färre. Släktband är inte ovanligt! Hur är det med den folkliga förankringen?

Koalitionsförhandlingarna är de här partiernas stora stund. För sina få mandat skall man ha både ordförandeposter och välarvoderade uppdrag. Under valrörelsen var många osynliga, men sedan kliver de fram och kräver. En del småpartier är bättre på detta än andra. Det mest framstående är Centerpartiet med Margareta Ivarsson. Hon lyckas dessutom hoppa mellan blocken. Vad är drivkraften?

Ett annat parti som varit framgångsrikt är Miljöpartiet. På sina få mandat har man haft både kommunalråds- och ordförandeposter. På miljöområdet har man inte uträttat något. I miljörankningar ligger kommunen mycket lågt. Att Jens Meyer (MP) är ordförande i bildningsnämnden är inget mindre än en politisk skandal, eftersom han är lärare på Hammarlunden. Det var viktigare för Hammarösamverkan att hålla ihop alliansen än politisk moral.

Nu har samarbetet brutit ihop. Orsakerna är flera. En del partier vill inte ta det politiska ansvaret för den ekonomiska situationen. Råttorna flyr skeppet. Det låter även som om de är avundsjuka på ett annat tvåmandatsparti (Kristdemokraterna) som har fått både kommunalrådspost och ökat inflytande

Hammarö står inför ett stålbad som till och med kan innebära ytterligare skattehöjningar och definitivt stora besparingar. Det går inte att slingra sig ur. Enda möjligheten för att kunna lösa detta är en koalition mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. Om man tänker på Hammarös framtid skall man ta det steget. Om det här skall bli framgångsrikt, måste man lämna även sina bundsförvanter Vänsterpartiet och Kristdemokraterna.

Jag kan förstå att det kan vara svårt för Socialdemokraterna att bryta med Vänsterpartiet. Under den här mandatperioden har Vänsterpartiet varit det bättre oppositionspartiet, vilket Socialdemokraterna internt borde fundera över. Kommer Vänsterpartiet med, har vi även Kristdemokraterna och omvänt. Då ökar motsättningarna och det blir svårare att styra. Nu är det Hammarös framtid som gäller.

Lars Westling

Skoghall

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.