Vänsterns rasism på pränt

Ledare
PUBLICERAD:
Black Lives Matter-demonstration utanför Smithsonian National Museum of African American History and Culture.
Foto: Alex Brandon/AP
Det blir allt svårare att skilja antirasismen från den gamla, vanliga rasismen. Detta återspeglas dels i ett viralt humorklipp på sociala medier där en rasist och en antirasist blev bästa vänner när de insåg att de faktiskt vill uppnå samma saker.

Ett annat tecken på detta är påståendena att det är mindre naturligt för svarta att klara sig själva, att svarta har svårare att klara av rationellt, linjärt och kvantitativt tänkande, att svarta inte anser att hårt arbete är vägen till framgång samt att de inte tror på punktlighet lika mycket som vita gör, men att de å andra sidan behöver omedelbar behovstillfredsställelse. Vilken smörja.

Den som är osäker på om det faktiskt är fråga om rasistiskt tankegods kan pröva att förmedla dessa idéer och se vad som händer. Men de här påståendena är inte tagna från någon obskyr vitmaktpamflett. Det är inget som Alternativ för Sverige har gjort gällande. Det är National museum of African American history and culture i Washington DC som har spritt en stor grafik med detta innehåll, och mycket mer därtill, under avdelningen ”Att prata om ras”. I grafiken listas aspekter av det amerikanska samhället som är typiskt ”vita”, det vill säga främmande för andra grupper i allmänhet och, givet institutionen som sprider det, för svarta i synnerhet.

Var och en bör snabbt inse vilken oerhörd förolämpning detta är mot svarta människor. Att det givetvis är framtaget av en ung, vit mångfaldskonsult gör knappast saken bättre. Men det som främst är slående är att det genomgående är så korkat.

Kristendom är normen slås det fast. Så är det visserligen. Men det är inte nödvändigtvis beroende på den vita befolkningen. Vita är bara den tredje mest kyrkgående gruppen i Förenta staterna, efter latinamerikaner och svarta som är allra duktigast. Inte heller sett globalt är det rimligt att beskriva kristendomen som en de vitas religion. Vita är i påtaglig minoritet.

Att vara artig tas också upp som något typiskt vitt. En bisarr tanke. Varje samhälle någonsin har haft en uppförandekod. Ja, varje någorlunda organiserat sammanhang har faktiskt en. Huruvida den är uttalad eller inte varierar förstås. Men det är själva grunden för mänsklig interaktion och för civilisation och samhällsbygge. Oavsett om det är kinesiskt, kenyanskt eller europeiskt samhälle.

Det kommer förstås alltid att finnas galenpannor som inte förstår vilken skada de gör när de går till storms med mer vilja än förstånd mot de orättvisor de ser. Det som kännetecknar vår tid verkar dock vara ett närmast inlärt eller spelat oförstånd. Det nu aktuella museet hör till Smithsonian institute och är väldigt högt ansett. När en sådan institution sprider sådan här information är risken att unga svarta lyssnar och tror att de inte behöver anstränga sig eller uppföra sig, för att det är ”vita värden”. Det är att göra dem en oerhörd björntjänst.

Dessvärre är detta narrativ så dominerande i progressiva kretsar, inte enbart i Amerika, att mycket tillåts passera utan att det reflekteras kring vad det faktiskt är man säger. Faktisk antirasism är förstås av godo. Men den identitetspolitiska rörelsens avart tjänar enbart till att skada relationerna mellan olika grupper i samhället. Det är en djupt tragisk utveckling.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.