En självklarhet på förhandlingsbordet

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten svarar om Kommunals kommande lönerörelse.
Foto: Adam Wrafter/SvD/TT
Svar till Tröttsam medlem på Kommunal.

Undersköterskornas arbete inom vård och omsorg är en nödvändighet för att verksamheterna ska fungera överhuvudtaget med eller utan pandemi.

Undersköterskorna gör ett fantastiskt jobb och finns på plats 24:7 året om.

Precis som du skriver har det verkligen framträtt ännu mera klart och tydligt under denna pandemi vilken otroligt viktig roll undersköterskor har. Utan undersköterskor hade denna pandemi troligtvis fått övertaget.

Kommunals löneavtal löpte ut 30 april 2020 men blev prolongerat (förlängt) till 31 oktober 2020 på grund av pandemin. Ett nytt avtal ska alltså förhandlas fram under hösten mellan Kommunal och SKR, Sveriges kommuner och regioner.

Med tanke på den stora press och den fantastiska arbetsprestation alla undersköterskor genomfört under denna pandemi är det en självklarhet att detta kommer upp på förhandlingsbordet.

Först när det centrala avtalet mellan Kommunal och SKR är påskrivet och klart kan Kommunals lokala sektioner börja löneförhandling med respektive arbetsgivare och ett som är säkert är att inom varje kommun/region kommer undersköterskornas betydelse både med och utan pandemi att finnas på förhandlingsbordet.

Hör gärna av dig till din sektion för att få mera information om löneprocessen hos just din arbetsgivare.

Eva Jansson

Ordförande Kommunal sektion sjukvård-trafik Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.