Hoppa till huvudinnehållet

Ny detaljplan gör att köpcentret kan utvecklas

Publicerad:
Omvandlingen av fem detaljplaner till en gör det möjligt för Töcksfors shoppingcenter att utveckla köpcenterområdet, berättar Kjell Ericsson, medarbetare i Olav Thon-gruppen. Till vänster landshövding Georg Andrén under hans besök i Töcksfors nyligen. Foto: Tommy Andersson

En ny detaljplan har antagits och vunnit laga kraft för Töcksfors shoppingcenter. Med den har fem detaljplaner gjorts om till en.

– Vi får nu möjlighet att etablera mer verksamhet i källardelen och bredvid köpcentret.

Det säger Kjell Ericsson, medarbetare i Olav Thon-gruppen.

Töcksfors shoppingcenter invigdes 2005 och med tiden har det vuxit fram fem olika detaljplaner för det 15,5 hektar stora handelsområdet.

Det har gjort ytan lite svårhanterlig och därför ville Olav Thon-gruppen som äger shoppingcentret för några år sedan att det skulle skapas en gemensam detaljplan för området.

– Detta har gjorts och den 15 juni antog Årjängs kommun planen som nu har vunnit laga kraft. Det känns väldigt bra för det har lagts ner mycket arbete med den, säger Kjell Ericsson.

Framför allt länsstyrelsen och Trafikverket har haft en del åsikter kring den nya detaljplanen och dessa har man lyssnat på. Strandskydd, naturvärden och dagvattenhantering är exempel på det.

Vill öppna biltvätt

Den nya detaljplanen ger Olav Thon-gruppen nya möjligheter att utveckla Töcksfors shoppingcenter.

– Det innebär bland annat att vi nu kan exploatera två lokaler i källardelen, alltså i parkeringshuset, som tidigare inte har varit detaljplanelagda.

– I den ena delen finns det intressenter som vill öppna en biltvätt och det skulle passa bra i p-hus där bilarna kan torka efteråt.

Parkering på taket

Planen gör det även möjligt att bedriva handel på en yta alldeles väster om köpcentret.

– Det handlar om 600 kvadratmeter som får bebyggas. Planen gör även att dagens bryggstråk i Stubberudstjänet nedanför köpcentret kan förlängas en bit västerut.

Efter den senaste utbyggnaden av köpcentret finns det möjlighet att med en mindre planändring bygga ut det ytterligare en gång genom att exploatera dagens utomhusparkering. Det skulle ge ytterligare cirka 5 000 kvadratmeter handelsytor.

– Den nya parkeringen skulle då bli på taket. Det är redan förberett för detta.

Artikeltaggar

Årjängs kommunKjell EricssonLänsstyrelsenNäringslivNyheterOlav ThonOlav Thon-gruppenTöcksforsTrafikverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.