Hoppa till huvudinnehållet

Thailand låter bärplockare komma till Sverige

Publicerad:
Thailands arbetsdepartement tillåter nu att säsongarbetare reser till Sverige och Finland för att plocka bär. Arkivbild.
Thailands arbetsdepartement tillåter nu att säsongarbetare reser till Sverige och Finland för att plocka bär. Arkivbild. Foto: Paul Kleiven/NTB/TT

Det thailändska arbetsdepartementet har dragit tillbaka sin rekommendation om att inte resa till Norden för att plocka bär i sommar.

Under våren avbröts samarbetet som låtit thailändska säsongsarbetare komma till Sverige och Finland för att plocka bär. Men nu drar arbetsdepartementet tillbaka beslutet, och ska åter börja tillåta arbetsresorna – förutsatt att de nordiska företagen uppfyller vissa villkor.

Bland annat krävs att företagen följer riktlinjer för att minska smittspridningen, så som att garantera transport och bostäder utan risk för trängsel. Dessutom måste företagen garantera en lägstalön för säsongsarbetarna på minst 22 049 kronor i månaden.

Migrationsverket har i år tagit emot betydligt färre ansökningar om arbetstillstånd än förra året, och flera bärföretag har varnat för brist på arbetskraft när de utländska säsongsarbetarna uteblivit.

Artikeltaggar

bärplockareCoronavirusetEkonomiNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.